Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe elite vrouwen 2018

De Women's WorldTour is afgelopen week met een epische beproeving op gang geschoten. En voor de tweede wedstrijd in die cyclus reist het vrouwenpeloton af naar Nederland. Wie lost Amalie Dideriksen af als winnares van de Ronde van Drenthe?

Ronde van Drenthe 2017

De Strade Bianche zit nog vers in het geheugen. Maar in het Drentse land gaat het opnieuw om de WorldTour-knikkers. De koers is altijd interessant. Mede met dank aan de Col du Vam en de steentjes die er op het parkoers liggen. Pas op, noem de stenen geen kasseien want dan krijg je de Koningin van Drenthe op je dak. Femmy van Issum, die al meer dan 25 jaar voorzitter is van de Drentse wielerronde, is duidelijk: "In Drenthe hebben we keien".

En zo is het maar net. 

Museumdorp Orvelte.

Sinds 2007 maakte de wielerkoers voor het eerst haar opwachting in het wereldbekercircuit. Door de jaren heen hebben er eigenlijk alleen maar grote namen mogen juichen. Het zal weinig wielerliefhebbers verbazen dat Marianne Vos met drie zeges (op rij!) de recordhouder is in deze wedstrijd, maar ook verder zien we enkel klasbakken op de erelijst. Zoals vorig jaar, toen er een piepjonge Deense mocht juichen.

In haar regenboogtrui reed Amalie Dideriksen een majestueuze koers. Ze ging goed mee in het geweld op de VAM-berg en raakte uiteindelijk verzeild in een kopgroep van vier. Op de Hoogeveense Alteveerstraat regelde Dideriksen de sprint op voortreffelijke wijze. 

Laatste tien winnaars

2017: Amalie Dideriksen (Denemarken)

2016: Chantal Blaak (Nederland)

2015: Jolien D'Hoore (België)

2014: Elizabeth Deignan (Groot-Brittannië)

2013: Marianne Vos (Nederland)

2012: Marianne Vos (Nederland)

2011: Marianne Vos (Nederland)

2010: Loes Gunnewijk (Nederland)

2009: Emma Johansson (Zweden)

2008: Chantal Beltman (Nederland)

Parkoers

Dit jaar wordt er gestart in Emmen, wat voor een compleet nieuwe koers zorgt. De finish? Die ligt nog altijd in het centrum van Hoogeveen. Op het 157,2 kilometer lange parkoers wordt het peloton over negen keienstroken gestuurd. Zes van die besteende straten zien we in het begin van de wedstrijd. Maar ook in de finale, als de benen al wat zwaarder worden, krijgen de rensters nog wat keien voorgeschoteld.

U vraagt zich af: is de VAM-berg er dit jaar ook weer bij? Jazeker. Vier keer achter elkaar. Als de puist is bedwongen hebben de rensters steeds een kilometer of zes om zich op te maken voor een nieuwe beklimming. Toegegeven, het is geen Alpe d'Huez, maar de uit de kluiten gewassen vuilnisbelt is al vele jaren een plek waar er actie in de taxi komt. 

© Lasterketa Burua

De korte heuvel wordt dit jaar trouwens voor de laatste maal op deze wijze beklommen. Dit voorjaar start namelijk de aanleg van het 2100 meter lang fietstracé op de beruchte helling. Wielertoeristen kunnen als het even mee zit deze zomer al de Drentse berg bedwingen. Dit rondje zal volgend jaar uiteraard ook in de Ronde van Drenthe worden opgenomen. 

Op het moment dat de Col du Vam voor de vierde en laatste keer is gedwongen is het nog bijna zeventig kilometer naar de finish. Vorig jaar lag de laatste top nog op goed vijfentwintig kilometer van de meet. Dus misschien zal de invloed van de VAM-berg dit jaar niet zo groot zijn als andere jaren het geval is. Wellicht zijn de keien, de smalle wegen en de weersomstandigheden belangrijkere factoren. Positionering is van levensbelang.

Het is altijd oppassen geblazen in de Drentse eendagsklassieker.

Favorieten

Kirsten Wild was vorig week de gevierde vrouw tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Met drie wereldtitels en een zilveren medaille op zak kun je wel stellen dat het WK een eclatant succes was voor de snelle vrouw van Wiggle HIGH5. Kan ze haar hoogvorm in Drenthe een vervolg geven? De geboren Almelose was er in het verleden al enkele malen dichtbij; wordt dit dan het jaar waarin ze er met de bloemen vandoor gaat?

Dat is nog maar de vraag. Want een wedstrijd op de baan is natuurlijk niet te vergelijken met een koers van bijna 160 kilometer. Komt ze in de finale in gunstige positie? Dan kun je maar beter rekening met haar houden. Op het moment zijn er namelijk weinig vrouwen sneller in een sprint. Zijn er nog meer rappe rensters die vorige week nog op het Apeldoornse houtwerk reden? Zeker. Denk bijvoorbeeld aan Wilds ploeggenote Lisa Brennauer (snel), Amalie Dideriksen (sneller) en Jolien D'Hoore (snelst). De laatste twee dames staan zelfs al op de erelijst. Kunnen ze dat nog een keer?

Herhaalt de geschiedenis zich? Het zou zomaar eens kunnen.

Maar de snelheid komt niet alleen van de baan. Wereldtoppers als Lotta Lepistö, Coryn Rivera, Chloe Hosking staan eveneens bij het stadhuis van Emmen aan de het vertrek. Met Alexis Ryan (tweede in de Omloop, eerste in de Acht van Westerveld) en Christina Siggaard (eerste in de Omloop) staan ook twee ontdekkingen van dit seizoen aan de start.

Wielerfans die alleen juichen voor Nederlandse fans kunnen ook hun hart ophalen. Boels-Dolmans en Team Sunweb treden allebei aan met een sterrenensemble en hebben dus voldoende in huis om de koers te winnen. We noemen Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Floortje Mackaij en Chantal Blaak. Namen die eigenlijk geen introductie meer behoeven. Ook allemaal dames die eerder zullen winnen bij een harde wedstrijd. Toch hebben ze ook snelle troeven achter de hand.

Twee jaar geleden. Kan Blaak in haar regenboogtrui op herhaling?

Tot slot: wat te denken van Marianne Vos en Janneke Ensing? Voor Vos, die in Drenthe haar seizoensdebuut op de weg maakt, zal het de vraag zijn hoe goed ze al is. Desondanks mogen we het Brabantse fenomeen uitsluiten. En Ensing? Daarvan weten we dat ze in vorm is, getuige haar sterke optredens in Le Samyn (winst) en Strade Bianche (zesde). Kan ze voor eigen publiek voor een stunt zorgen? 

Het moge duidelijk zijn dat heel veel vrouwen kunnen winnen. Veel zal afhangen van de omstandigheden en hoe de rensters daarmee om zullen gaan. Een meer complete favorietenlijst vindt u hieronder.

Favorieten volgens Wieler Revue

*****

Chantal Blaak

****

Kirsten Wild, Coryn Rivera

***

Lotta Lepistö, Chloe Hosking, Ellen van Dijk, Jolien D'Hoore, Amalie Dideriksen, Alexis Ryan

**

Gracie Elvin, Maria Giulia Confalonieri, Alice Barnes, Giorgia Bronzini, Roxane Fournier, Lisa Brennauer, Amy Pieters, Marta Bastianelli, Floortje Mackaij, Christina Siggaard, Marianne Vos

*

Anna van der Breggen, Danielle Rowe, Arlenis Sierra Cañadilla, Janneke Ensing, Eguenia Bujak, Tiffany Cromwell, Lisa Klein, Sheyla Gutíérrez Ruiz, Lauren Kitchen, Susanne Andersen, Nina Kessler, Rachele Barbieri, Nicole Steigenga, Lucinda Brand

Zondag 11 maart kunt u de Ronde van Drenthe voor mannen en vrouwen vanaf 13.45 uur volgen op TV Drenthe. NOS begint er een kwartier eerder, omstreeks 13.30 uur, aan.