Jelle Wallays' aanvalslust wordt beloond in San Juan

De voorlaatste etappe in de Ronde van San Juan is een kolfje naar de hand van Jelle Wallays gebleken. De Belg sprong in de finale weg uit een kopgroep en hield zijn inspanning vol tot aan de meet.

Jelle Wallays
  • Jelle Wallays Jelle Wallays

Voor de ex-winnaar van Parijs-Tours en Dwars door Vlaanderen was het zijn eerste zege van 2018. Voor Lotto-Soudal betekende het alweer de vierde overwinning van het prille wielerseizoen. André Greipel (twee keer Down Under) en Tim Wellens (op Mallorca) wonnen eerder al voor de Belgische wielerploeg.

Wallays was al van de partij in de kopgroep die zich in de eerste wedstrijduren van het peloton wist af te scheiden. In de club van zeventien hielden zich naast de Belg onder meer Eduardo Sepúlveda (Movistar), Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo) en Miguel Angel Rubiano (Coldeportes - Claro) schuil.

Lang leek het erop dat het peloton (waar enkele ploegen het onderweg ettelijke malen op de kant probeerden te gooien) in provinciehoofdstad San Juan om de zege mocht gaan sprinten. Voor de koplopers leek het vechten tegen de bierkaai. Niets bleek echter minder waar. 

Op goed vijf kilometer van de eindstreep waagde de Belg zijn kans. De 28-jarige moest zichzelf ervoor dubbelplooien, haar hij hield het vol. Vlak achter de winnende Wallays troefde Robigzon Leandro Oyola (Medellin - Inder) UnitedHealthcare-renner Travis McCabe af voor plek twee. 

Gonzalo Najar bleef in de voorlaatste etappe van de Argentijnse rittenkoers overeind. De man die gisteren de koninginnenrit en het klassement naar zijn hand zette heeft morgen enorm goede papieren om de opvolger van Bauke Mollema te worden als winnaar van de Ronde van San Juan. Tussen hem en de eindoverwinning liggen nog 141,3 kilometer.

Belgian rider of @Lotto_Soudal, @JelleWallays, solo wins stage 6 of #VueltaSJ2018 after attacking in last kms. 6th career victory. He didn't win since 2016 July. @NajarGonzalo keeps leading GC. 1 stage to go. pic.twitter.com/tMsgrSsu6E — Brain on Wheels ? (@BrainOnWheels) 27 januari 2018