Giro 2018: 45 kilometer tijdrijden en 8 bergritten

Het parkoers van de 101ste Giro d'Italia werd op woensdagavond gepresenteerd in Milaan. De Giro begint in Israël en eindigt in Rome.

Dumoulin

Om het Grande Partenza van de Giro in Jeruzalem was nogal wat te doen de laatste weken. Verschillende instanties riepen op om de start van de Giro niet in Israël te laten plaatsvinden, omdat de Israeli's volgens hen de mensenrechten zouden schenden.

Ook kwamen de geruchten naar buiten dat Israël 2 miljoen euro zou hebben betaald om Chris Froome aan de start te krijgen, buiten de 10 miljoen die het al betaalde aan de Giro-organisatie voor het binnenhalen van het Grande Partenza.

Sicilië en Zuid-Italië

Vanuit Israël trekt het peloton naar het meest Zuidelijke eiland van Italië, Sicilië. De thuishaven van Vincenzo Nibali krijgt drie dagen Giro te zien, met een aankomst op de Etna in rit 6 als hoogtepunt. Dit jaar won Jan Polanc daar de etappe.

Gaan we vanaf de zevende etappe toch echt het Italiaanse vasteland op! Via Praia a Mare, waar Diego Ulissi twee jaar gelden won, Montevergine di Mercogliano en Campo Imperatore zijn na elkaar twee aankomsten bergop. De negende rit naar Gran Sasso/Campo Imperatore is de laatste voor de tweede rustdag. Marco Pantani won er in 1999.

Naar het Noorden, met Zoncolan in Koninginnenrit 

Vervolgens kleuren vier overgangsetappes de televisiebeelden. Vanuit Penne naar Gualda Tadino, via Assisi en Filottrano - woonplaats van de familie van de overleden Michele Scarponi - naar Osimo. Om dan uit Osimo weer te vertrekken naar Imola en tussen Ferrara en Nervesa della Battaglia vlakke kilometers te hebben.

De veertiende etappe is wellicht het pronkstuk van de aankomende Giro d'Italia. Dan moeten de renners namelijk 181 kilometer pijn lijden. De Passo Duron, de Sella Valcalda en Monte Zoncolan zijn vreselijk zwaar.

Een dag later volgt weer een aankomst bergop, op Sappada. 

Slotweek vol sensatie

Een tijdrit van 35 kilometer tussen Trento en Rovereto opent de slotweek. Vanaf dan is het genieten geblazen. In eerste instantie van de uitzichten in Noord-Italië, want tussen Riva del Garda en Iseo zullen we alleen maar adembenemende meren zien.

De apotheose volgt in de Alpen. Drie aankomsten bergop volgen elkaar op. Prato Nevoso in de 18de etappe na een vlakke aanloop, waarna een tweede koninginnenrit volgt in rit 19. De Finestre, Sestrière en een aankomst op de steile klim naar Jafferau vormen de voorlaatste bergrit.

De laatste bergetappe is een 214 kilometer lange, tussen Susa en Cervinia. In het tweede deel van de rit wordt geklommen: de Col Tsecore, Col St. Pantaléon en de klim naar Cervinia vormen het sluitstuk. In Cervinia won twee jaar geleden Fabio Aru. 

In Rome volgt een rit in lijn om de 101ste Giro d'Italia af te sluiten. 

De etappes: