HomeRetroRetro: Gilbert legt basis voor topjaar in Lombardije

Retro: Gilbert legt basis voor topjaar in Lombardije

De Ronde van Lombardije van 2010 was heroïsch.

Wie het jaar 2011 combineert met wielrennen komt ongetwijfeld met de naam van Philippe Gilbert op de proppen. De Belg domineerde dat wielerjaar. In 2011 moest hij de overwinning in de Ronde van Lombardije echter laten aan de verrassende Oliver Zaugg. Het jaar daarvoor was hij wel de beste.

In de editie van 2010 regende het pijpenstelen. Voor Gilbert geen belemmering om het op zijn kenmerkende manier aan te pakken: door van ver aan te vallen. Daar kwam wel de nodige geluk bij kijken, want in de helse omstandigheden viel Vincenzo Nibali letterlijk weg uit de kopgroep. Gilbert sloeg op zo’n 25 kilometer van de meet een gaatje op Michele Scarponi, maar de Italiaan gaf niet op en wist het gat nog te overbruggen.

In de finale bleek hij desondanks niet opgewassen tegen Gilbert, die zo voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Lombardije won. Scarponi strandde op ruim tien seconden, terwijl Pablo Lastras het podium vervolledigde. Dat het een écht zware editie was in Lombardije bewijst het aantal renner dat de finish haalde: slechts 34.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...