Rigoberto Urán soleert naar zege in Milaan - Turijn

Op de Superga houdt Urán Adam Yates af.

Rigoberto Urán soleert naar zege in Milaan - Turijn
  • Rigoberto Urán Rigoberto Urán
  • Adam Yates Adam Yates

Rigoberto Urán heeft Milaan - Turijn op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Cannondale - Drapac won de Italiaanse najaarsklassieker door een solo op de klim naar de Basiliek van Superga. Hij hield Adam Yates (Orica - Scott) en Fabio Aru (Astana) af op de helling.

In aanloop naar de eerste van twee beklimmingen van de Superga mende Bahrain Merida de meute. Maar het was de Movistar-formatie die op de helling het commando overnam. Het tempo zorgde ervoor dat de vroege vluchters - Gregory Rast (Trek - Segafredo), Karl Patrick Lauk (Astana), Simone Andreetta (Bardiani - CSF) en Cofidis-coureur Guillaume Bonnafond - al op de eerste van twee beklimmingen werden ingerekend. 

Het was Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) die als eerste van de favorieten een serieuze versnelling plaatste. Hij bereikte de top van de klim met een mooie voorgift op het achtervolgende peloton. Aan het einde van de afdaling waren daar nog goed twintig seconden van over. De Fransman zag echter het nutteloze van zijn vluchtpoging in en besloot op zijn achtervolgers te wachten. Op 7,5 kilometer van de meet werd hij door de groep met overgebleven kanshebbers weer bij de kraag gevat. 

Alles kwam aan op de slotklim naar de Basiliek van Superga, waar Astana onderaan het tempo aanvoerde. De eerste demarrage kwam van Rudy Molard (FDJ), maar zijn aanval hield niet lang stand dankzij een versnelling van Astana-kopman Fabio Aru. De Italiaans kampioen kreeg Rigoberto Urán (Cannondale - Drapac), Egan Bernal (Androni Bottecchia Sidermec), David Gaudu (FDJ) en Mikaël Cherel (AG2R La Mondiale) mee. Kort daarna liet Urán de rest alweer ter plaatse. Definitief, zo bleek.

Adam Yates wist vanuit het peloton de oversteek te maken naar de heren Aru en Gaudu. In een ultieme inspanning probeerde hij de ontsnapte Urán nog te achterhalen. Het gat tussen de twee werd steeds kleiner, maar de groene vogel bleek gevlogen. Na zijn derde plaats vorig jaar mocht el Toro de Urrao nu op het hoogste treetje van het podium staan.

Op het podium kreeg Urán gezelschap van Yates, die op tien seconden van de laureaat zijn wiel als tweede over de streep drukte. Fabio Aru completeerde het podium. Wout Poels was op de zesde plaats de beste Nederlander in de oudste wielerkoers ter wereld.

Foto: Cor Vos