Maud Kaptheijns oppermachtig in Superprestige Gieten

Nederlands succes in de Drentse opener van de Superprestige.

Maud Kaptheijns oppermachtig in Superprestige Gieten

De eerste wedstrijd om de Superprestige voor vrouwen werd vandaag een prooi voor Maud Kaptheijns. In Gieten reed de Nederlandse van Crelan - Charles van start tot finish aan de leiding. Ze won de cross met grote voorsprong op Nikki Brammeier en Sophie de Boer.

Vele veldrittoppers stonden aan het vertrek in de veldrit rondom de zandafgraving van Gieten. Ook wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten maakte haar opwachting in de Drentse opener van de Superprestige. De kopstart was voor Maud Kaptheijns. De Nederlandse opende snel en had aan het einde van de eerste ronde een kleine voorsprong op een groepje met Sophie de Boer, wereldkampioen Sanne Cant en beloftenwereldkampioen Annemarie Worst.

Groot was de voorgift van de renster van Crelan - Charles zoals gezegd niet, maar Kaptheijns besloot niet op haar concurrentes te wachten en reed dapper door de Drentse klei. Gestaag bouwde ze haar voorsprong uit. Aan het einde van de vierde ronde had Kaptheijns een halve minuut te pakken op de achtervolgende meute. Daarin hadden Nikki Brammeier en Elle Anderson intussen de aansluiting weten te bewerkstelligen. Bij Cant liep het minder goed. De Belgische werd op achterstand gereden, maar knokte zich steeds terug.

In de laatste ronde probeerde Cant met een ultieme inspanning toch naar het podium te rijden. Haar poging mislukte doordat ze tegen de grond ging. In haar val nam ze Worst mee en beide dames waren uitgeschakeld voor een podiumplek. Nikki Brammeier reed van de achtervolgers de beste slotronde. Zij werd tweede voor Sophie de Boer.

Top tien Superprestige Gieten

1. Maud Kaptheijns

2. Nikki Brammeier

3. Sophie de Boer

4. Elle Anderson

5. Helen Wyman

6. Sanne Cant

7. Annemarie Worst

8. Loes Sels

9. Alice Arzuffi

10. Yara Kastelijn

Foto: Cor Vos