Peter Sagan heeft de wegrit voor mannen bij de wereldkampioenschappen in Bergen gewonnen. De Slowaak was voor het derde jaar op rij de beste in de strijd om de regenboogtrui. Ditmaal versloeg hij Alexander Kristoff in de massasprint. Michael Matthews won het brons.
Klassieke openingsfase
De wegwedstrijd voor de heren vertrok in Rong voor een aanloop naar het circuit in Bergen. Vanuit het vertrek reed er een groep van tien renners weg. Ierland stuurde Connor Dunne en Sean McKenna mee. Andrey Amador (Costa Rica), Alexey Vermeulen (Amerika), Kim Magnusson (Zweden), Salaheddine Mraouni (Marokko), Matti Manninen (Finland) Willem Jakobus Smit (Zuid-Afrika), Elchin Asadov (Azerbeidzjan) en de Albaniër Eugert Zhupa tekenden voor de eerste ontsnapping van de dag.
Het peloton werd intussen gemend door Belg Julien Vermote en de Tsjechische ploeg. Deze mannen zorgden ervoor dat de koplopers niet meer dan tien minuten voorsprong kregen. Bij de eerste passage aan de finish, na goed veertig kilometer koers, was dit al geslonken tot acht minuten. Stukje bij beetje rekende de grote meute de vluchters in.
Inleidende beschietingen
Voor Maxim Belkov ging het op zo'n honderd kilometer voor de aankomst niet hard genoeg meer. Hij was de eerste man in het peloton die actie ondernam. Enkele kilometers daarna werd hij de Rus echter alweer gegrepen omdat de Nederlandse selectie het commando kortstondig had overgenomen. In geen tijd knalde de oranje armada samen met de Belgen naar de koplopers. Op goed tachtig kilometer was het verhaal voor de vluchters uit. Even later kwam er ook een einde aan de inspanning van Julien Vermote. Op goed 75 kilometer van de meet kwam hij ten val in een bocht. Op het moment dat de Belgische hardrijder de wedstrijd verliet ontbrandde de race.
Diverse schermutselingen leverde uiteindelijk een kopgroep van tien op. Lars Boom en Tim Wellens vertegenwoordigden de lage landen. Jarlinson Pantano (Colombia), Marco Haller (Oostenrijk), Alessandro De Marchi (Italië), Odd Christian Eiking (Noorwegen), Jack Haig (Australië) en David de la Cruz (Spanje) konden hun koerslust ook niet meer bedwingen. In de achtergrond speelden de Fransen en de Polen voor gangmaker. Toch wisten de vluchters een voorsprong van om en nabij veertig tellen op te bouwen.
Dumoulin opent finale
Tom Dumoulin kwam in de voorlaatste ronde uit zijn hok. De wereldkampioen tijdrijden versnelde een eerste maal vlak voor Salmon Hill. Op de zalmheuvel plaatse hij een serieuzere versnelling, wat voor versplintering zorgde in het peloton. Het betekende ook de doodssteek voor de kopgroep, die in de afdaling werd ingerekend. In het spervuur van demarrages dat volgde lieten onder andere Oliver Naesen, Lluis Mas Bonet en Sebastian Langeveld zich opmerken. Resultaat had dit niet direct, want bij het horen van de bel bestond de voorste groep nog uit meer dan honderd renners.
Een compact peloton leek op weg te gaan naar de laatste beklimming van Salmon Hill. Sebastian Langeveld en Paul Martens dachten hier echter anders over en de Duits-Nederlandse tandem stormde richting de slothelling. Het peloton was echter niet veraf, meer dan een seconde of tien werd de voorsprong van het kopduo nooit. Nog voor de zalmheuvel werden de twee weer ingerekend en demarreerde Tony Gallopin. Maar ook hij raakte niet weg.
Aanval Alaphilippe strandt; Sagan triomfeert
Zijn landgenoot Julian Alaphilippe presteerde dat op de laatste helling van de koers wel. Samen met Gianni Moscon rondde hij de top van de beklimming, op een seconde of tien gevolgd door een groep met onder andere Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Alexey Lutsenko, Michael Valgren, Alberto Bettiol en het Belgische topduo Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert.
Op de kasseitjes in Fløyen liet Alaphilippe Moscon op wijze achter, maar de Italiaan wist even later toch weer aan te haken. In de chaotische slotkilometers werden de strijdende koploper werd in de laatste kilometers gegrepen. Het wereldkampioenschap werd beslist in een sprint. Hierin was het Alexander Kristoff die voor eigen volk een gooi deed naar de titel. Slechts één man kon hem nog remonteren: Peter Sagan klopte hem met een kwart wiel. Het maakte dat de Slowaak op het erepodium voor de derde achtereenvolgende keer de regenboogtrui in ontvangst mocht nemen.
Foto's: Cor Vos