Vuelta a España: Sander Armee pakt Belgische zege in Spanje

Sander Armee wint de achttiende etappe van La Vuelta en Chris Froome pakt tijd terug op klassementsconcurrenten.

Vuelta a España: Sander Armee pakt Belgische zege in Spanje
  • Sander Armée Sander Armée
  • Chris Froome Chris Froome

De achttiende etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Sander Armee. De Belg van Team Lotto Soudal hield in Santo Toribio de Liébana Alexey Lutsenko en Giovanni Visconti op sterke wijze achter zich. Chris Froome pakte tijd terug op zijn concurrenten voor de eindoverwinning.

De eerste vijftig kilometer van de koers werd hardgemaakt door verschillende aanvallers, maar niemand kreeg in de vlakke aanloop de zegen van het peloton. Pas na zestig kilometer splitste een grote groep van twintig renners zich af van het peloton, dat daarna volledig op de rem ging.

Het gat groeide al snel tot boven de twaalf minuten en dat was de grootste voorsprong in de Vuelta tot nu toe. Voor LottoNL-Jumbo was Antwan Tolhoek mee gesprongen en met Julian Alaphillipe, Alexey Lutsenko, Giovanni Visconti, Sander Armee en Marc Soler zaten er een aantal sterke renners voor de moeilijke finale mee.

Diep in de finale splitsten Lutsenko, Alaphillipe, en Armee zich af van de achtervolgers en de drie renners vochten de strijd voor de overwinning uit. Vlak voor de slotklim moest de Fransman lossen door een demarrage van Armee. De Belg hield hierdoor alleen Lutsenko als concurrent over. Binnen de laatste kilometer trok de renner van Lotto Soudal nog eenmaal door en liet ook de Kazach staan. De Belg kwam uiteindelijk solo als winnaar over de meet en pakte daarmee zijn eerste grote ronde-zege uit zijn carrière.

Lutsenko reed de tweede plaats naar huis en van achteruit kwam Giovanni Visconti nog naar de derde positie. Antwan Tolhoek hield met de negende plaats de Nederlandse eer hoog.

Ook in het achtervolgende peloton werd strijd geleverd. Op de Collada de la Hoz opende team Katuscha de aanval op Sky met een georganiseerd blok, maar de aanval werd vakkundig afgeslagen. Daarna probeerden de klassementsrenners zelf een bres te slaan waarbij onder meer Contador, Lopez, Nibali en Zakarin, maar Froome en zijn adjudanten riepen elke poging tot een halt.

Alleen Fabio Aru sloeg vlak voor de top een klein gat en breidde dat in de afdaling snel uit. Froome gaf de Italiaan vrij baan waarbij de renner van Astana bijna anderhalve minuut voorsprong bijeen reed. Aru bleef vervolgens het decimeerde peloton voor, maar hield op de meet slechts vijftien seconden over.

Chris Froome revanceerde zich vanuit de achtervolgende groep voor zijn tijdverlies een dag eerder. De Brit van Team Sky ging in de slotkilometer zelf ten aanval en kreeg alleen Contador en Woods met zich mee. Wilco Kelderman en Ilnur Zakarin  kwamen op enkele seconden van de rode-trui-drager over de finish, maar Vincenzo Nibali verloor bijna twintig seconden. Daardoor staat Froome weer iets steviger in het rood en voelt de Italiaan de hete adem van Kelderman en Zakarin.

Foto: Cor Vos