HomeRetroRetro: Contador schrijft geschiedenis met coup naar Fuente Dé

Retro: Contador schrijft geschiedenis met coup naar Fuente Dé

Onze mooiste herinnering aan 'El Pistolero'.

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat Alberto Contador de Vuelta a España van 2012 naar zijn hand zette.

De Vuelta van 2012 zat een beetje op slot, met nog een week koersen voor de boeg. Het was de tweede rustdag en Joaquím Purito Rodríguez leek dan voor het eerst in zijn carrière eens écht op weg naar een eindzege in een grote ronde. In mei van 2012 verloor de Barcelonees zijn roze trui in de Giro d’Italia op de slotdag aan Ryder Hesjedal. Zoiets zou de pocketklimmer van Team Katusha niet nog eens overkomen.

Dus nam Purito het ervan op de tweede rustdag. Niet te veel doen, tomamos un café en el bar was een beetje de levensstijl van de Spanjaard terwijl tegenstanders Alberto Contador en Alejandro Valverde aan de noordkust van Spanje hun benen nog even ronddraaiden op de rustdag. De situatie was als volgt: El Pistolero stond tweede op 28 seconden van Rodríguez, Valverde keek al tegen een achterstand van 2 minuten en 4 seconden aan. Purito had tot nu toe iedere aanval van Contador feilloos beantwoord en niets leek erop dat dit nog zou veranderen.

Tot op 5 september. Met de koffie nog in de benen reden de renners van Team Katusha op kop van het peloton op de Puerto de San Lorenzo. Sergio Paulinho, ploeggenoot van Contador, nam plaats in de kopgroep. Net als Paolo Tiralongo, de oude Italiaanse ex-ploeggenoot van de Madrileen. Hij maakte deel uit van het plan.

Op de Collada de la Hoz bracht Contador zijn meesterwerk tot uitvoering. Één fietslengte, twee fietslengten. Al snel werden het er vijf, tien, twintig. Contador was gaan fladderen. Valverde bleef zitten, denkend dat de ploeggenoten van Rodríguez het op zouden lossen. Die oplossing kwam er niet. In de vallei richting de slotklim naar Fuente Dé rookte Purito zijn luitenanten één voor één op. Contador kreeg de geplande hulp van Paulinho en Tiralongo.

Het gat was twee minuten toen Valverde zijn vroegere boezemvriend de doodsteek gaf. Rodríguez ging weer een grote ronde niet winnen. Contador had hem op majestueuze wijze onttroond als rodetruidrager. Als klap op de vuurpijl werd Valverde tweede. Purito kwam naderhand nooit meer zo dicht bij een eindzege in een grote ronde. 

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...