HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Mathieu van der Poel, Elia Viviani en Alex Howes...

Eindstreep: met vandaag Mathieu van der Poel, Elia Viviani en Alex Howes

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld? Lees het in de Eindstreep. Met vandaag Edvald Boasson Hagen, Elia Viviani en Mathieu van der Poel. 

Viviani wint na terugzetting Boasson Hagen

Elia Viviani heeft de tweede etappe in de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De in topvorm stekende Italiaan kwam als tweede over de streep, maar de jury besliste dat de sprint van Boasson Hagen niet volgens de regels was. Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria werden tweede en derde.

Al vroeg in de etappe zou er een kopgroep ontstaan van zeven renners. De vlucht van de dag bestond uit Matthew Holmes, Rory Townsend, Graham Briggs, Lukasz Owsian, Jacob Scott, Kamil Gradek en Silvan Dillier, de enige WorldTour-renner. Binnen mum van tijd fietste het zevental een voorsprong van vijf minuten bijeen. De grote teams formeerden zich ondertussen aan de kop van het peloton. Vooral Orica-Scott, Team Sky en Dimension Data deden een duit in het zakje.

Het was dan ook vechten tegen de bierkaai voor de kopgroep. Met nog zo’n vijftien kilometer te gaan kwam alles weer samen. Voor Lars Boom het signaal een speldenprik uit te delen, maar de kopman van Team LottoNL-Jumbo werd gauw weer teruggefloten. Wel pakte hij twee bonificatieseconden mee. Philippe Gilbert probeerde niet veel later eveneens zand in de motor van de sprintersploegen te gooien met een snedige demarrage. Maar het was Geraint Thomas die ook deze aanvalspoging teniet deed. Duidelijk werd daarmee dat de sprinters weer mochten gaan strijden om de zege. 

In een smalle aankomst deed Dimension Data prima werk in de slotkilometer. Niet voor Mark Cavendish, maar voor Boasson Hagen. De Noor toonde zijn vorm door het werk van zijn team af te maken. Hoewel hij iets van zijn lijn afweek, leek hij lang de winnaar. Toch besliste de jury anders, waardoor Viviani met de zege aan de haal ging. Hij liet Groenewegen achter zich. De Nederlander verloor in de laatste kilometer het wiel van zijn treintje, waardoor hij nog van vrij ver moest komen. 

Howes bezorgt Cannondale-Drapac de zege in Alberta

Cannondale-Drapac heeft ook de derde etappe in de Tour of Alberta gewonnen. In de straten van Edmonton was het Alex Howes die met de zege aan de haal ging. Wouter Wippert maakte het feestje compleet voor het team, want de Nederlander kwam als tweede over de meet.

Dat Cannondale-Drapac als team in zwaar weer zit, is niet te merken in Canada, want de zege van Howes was tactisch gezien een zeer knap staaltje wielrennen. In de absolute slotfase schreeuwde sprinter Wippert Howes toe om te gaan. Op het moment dat de Amerikaan aanging, liet Wippert een gaatje vallen. Howes hield stand en boekte zo zijn vierde overwinning van het seizoen.

Evan Huffman blijft de leider in het algemeen klassement. De ex-renner van Astana heeft een voorgift van achttien seconden op talent en ploeggenoot Sepp Kuss. Morgen staat de laatste etappe op het programma.

De Weert maakt WK-selectie België bekend. Geen Vanmarcke

Kevin De Weert heeft zijn negen mannen voor het WK in Bergen onthuld. De meest opvallende afwezige in het Belgische team: Sep Vanmarcke.

Wie er wel bij zijn in Noorwegen zijn Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Jasper Stuyven, Julien Vermote, Jens Keukeleire, Dylan Teuns en Tiesj Benoot. De uitgesproken kopmannen zijn Gilbert en Van Avermaet, goed voor overwinningen in drie voorjaarsklassiekers dit seizoen. 

Door het enorme aanbod moest de Belgische bondscoach lastige keuzes maken. De Weert heeft ervoor gekozen om met Vermote een echte knecht mee te nemen, dat gaat ten koste van onder andere Vanmarcke.

Dylan Teuns maakt zijn debuut in de WK-selectie. De renner van BMC is bezig aan een indrukwekkend jaar met een podiumplaats in de Waalse Pijl, winst in de Ronde van Polen en nog een eindzege in de Arctic Race of Norway.

Vanmarcke: “Het WK was mijn laatste hoofddoel dit seizoen”

Sep Vanmarcke is de grote afwezige in de WK-selectie van België. Bondscoach Kevin De Weert maakte een keuze tussen de renner van Cannondale-Drapac en Oliver Naesen. Die keuze van de oud-renner viel op de laatste. Tot grote frustratie van Vanmarcke.

“Het wereldkampioenschap was mijn laatste grote hoofddoel van dit seizoen, dus ik ben toch ontgoocheld”, vertelt hij tegen Sporza. “Ik had een goede zomer en zeker de laatste weken verliep het vlotjes. In Plouay bijvoorbeeld kon ik op alle aanvallen anticiperen en nestelde ik me op het einde op een mooie vierde plaats tussen al het sprintersgeweld. Daarom ben ik toch een beetje verrast over mijn niet-selectie.”

Volgens De Weert was het een hele moeilijke keuze. “Hij moest keuzes maken en dat begrijp ik. De Weert vertelde me dat ik in de vrije rol te veel was geweest. Vreemd, want ik heb nooit echt eisen gesteld over die vrije rol. Ik had hem al verteld dat ik me in elke rol kan schikken. Toen ik bij de voorselectie zat, begon ik me meer te focussen op het WK. Door goede prestaties in de zomer wilde ik me in de gratie van de bondscoach fietsen, maar spijtig genoeg is dat niet gelukt.”

De grote afwezige in Bergen, Sep Vanmarcke

Van der Poel voorlopig nog niet naar de weg

Veel Nederlandse wielerfans zien Mathieu van der Poel graag op de weg verschijnen, maar de veldrijder annex mountainbiker stelt een definitieve overstap voorlopig nog even uit. Het grote doel wordt de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. 

“Voor de spelen in Tokio lijkt het me redelijk haalbaar om me te selecteren”, laat de wereldkampioen veldrijden van 2015 aan het Algemeen Dagblad weten. “Voor mij zal het makkelijker zijn op op de mountainbike naar Tokio te gaan dan voor de wegwedstrijd. Zeker als ik kijk naar de medaillekansen.”

“De weg is leuk, maar ik vind dat ik nog tijd genoeg heb om die stap te maken. In 2020 ben ik pas 25 jaar en dat vind ik nog steeds jong genoeg. Met een normale loopbaan kan ik dan nog altijd tien jaar op de weg rijden.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Strava laat zien: Mathieu van der Poel viert winst in Hulst met… een rondje heel hard rennen!

Dat wielrenners, en dan met name veldrijders, hardlopen is geen nieuws meer. Wout van...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Meer zoals dit

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...