Vuelta a España: López is Superman op Alto Hoya de la Mora

In de koninginnenrit pakt López zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje.

Vuelta a España: López is Superman op Alto Hoya de la Mora

In de vijftiende rit van de Vuelta a España heeft Miguel Ángel López opnieuw de zegebloemen opgehaald. De Colombiaan van Astana gaf op de slotklim een ware demonstratie en hij bereikte de top van de Alto Hoya de la Mora met een dikke halve minuut voorsprong op eerste achtervolger Ilnur Zakarin. Wilco Kelderman pakte werd derde, maar verloor zijn voorlopige podiumplaats aan de Rus van Katusha Alpecin. Chris Froome (Sky) behield zijn leiderstrui.

Het duurde lang voor de vroege vlucht definitief mocht wegrijden. Pas vlak voor de tussensprint in Granada reed er een groep weg. Matteo Trentin was bij de pinken en hij pakte de volle buit mee in de strijd om het puntenklassement. Naast Trentin gleden ook Edward Theuns (Trek - Segafredo), Nelson Oliveira (Movistar), Tom Van Asbroeck (Cannoondale - Drapac), Sander Armée (Lotto - Soudal), Lluis Mas (Caja Rural - Seguros RGA) en Anthony Perez, Stéphane Rossetto (Cofidis) mee in de ontsnapping. 

Op de Alto de Hazallanas spatte deze kopgroep echter alweer volledig uit elkaar. Op de klim van eerste categorie, met stukken boven de twintig procent was het eerste Cofidis-coureur Rossetto die voorop ging rijden, maar Armée ging hem op goed tweeënhalve kilometer voor de top van de col voorbij. In de achtergrond vertrokken Peter Stetina (Trek - Segafredo), Adam Yates (Orica - Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale uit het peloton. Ook Steven Kruijswijk koos voor de aanval.

In de afdaling richting Granada grepen de achtervolgers Rossetto bij de lurven. Armée werd in het begin van de volgende beklimming ook gegrepen. Het begin van de Alto del Purche was voor Alberto Contador het moment om te versnellen. De renner van Trek - Segafredo, die over een week in Madrid afzwaait als professioneel wielrenner, kreeg de Colombiaan Miguel Ángel López met zich mee. Vooraan was Adam Yates van zijn kompanen weggereden. Hij probeerde middels een solo naar de zege te rijden, maar dit lukte niet.

López stak een stokje voor de aspiraties van Yates. De winnaar van de etappe naar Calar Alto liet Contador en co. achter en liet even later ook Yates simpelweg ter plaatste. Superman sloeg op grote hoogte zijn vleugels uit en vloog naar de ritzege. In de achtergrond demarreerde Ilnur Zakarin op één kilometer van de streep uit de groep der favorieten. De Rus stond ook niet stil, pakte negen seconden op Wilco Kelderman en wipte over de Nederlander heen in het tussenklassement.

De Vuelta gaat dinsdag verder met de enige individuele tijdrit van de ronde. Tussen de start op het circuit van Navarra en de finish in Logroño is het veertig kilometer afzien.