Vuelta vandaag: 15 | Alcalá la Real - Alto Hoya de la Mora | 129,4 km

Een korte, maar o zo lastige etappe in de Sierra Nevada. Wie kan er op grote hoogte boven zichzelf uitstijgen?

Vuelta vandaag: 15 | Alcalá la Real - Alto Hoya de la Mora | 129,4 km

Tot besluit van de tweede week van de Vuelta trekt de karavaan vandaag de Sierra Nevada in. De bergketen vormt vandaag het decor voor de enorm lastige vijftiende etappe. Een korte, maar heel lastige dag in de bergen met aankomst op tweeënhalve kilometer hoogte. Wieler Revue blikt vooruit op deze koninginnenrit.

Streek

Aan de andere kant van de Sierra de la Pandera ligt Alcalá la Real, waar de meute vandaag op gang wordt geschoten. De vesting La Mota torent boven het dorp uit. Deze vesting werd gebouwd door de Moren en ligt op de gelijknamige heuvel La Mota. In het jaar 713 werd Alcalá la Real veroverd door moslims die het omdoopten tot Qal’at; de versterkte stad. Vandaag de dag is het vooral toeristisch heel interessant.

Na een bezoekje aan de historische stad Granada, waar je onder meer het prachtige fort Alhambra vindt, trekt het peloton de bergen in. De Sierra Nevada is een favoriet trainingsgebied van veel klimmers. Niet zo gek ook als je weet dat dit op de Alpen na het hoogste gebergte van het Europese vasteland is.

De organisatie had in de buurt van de finish van vandaag de hoogste aankomst in een grote ronde ooit kunnen leggen. En als de renners na het bereiken van de finishlijn nog wat energie over hebben kunnen ze misschien ook nog wel doorrijden naar de echte top van de klim. De 3400 meter hoge Pico Veleta ligt namelijk in het verlengde van de aankomst. Gaat de Vuelta daar ooit eens aankomen? We verwachten het voorlopig niet, al weet je het met een parkoersbouwer als Fernando Escartín maar nooit.

Parkoers

Lang is de etappe van vandaag niet. In 129 kilometer krijgen we 3305 hoogtemeters voorgeschoteld. Dat is meer dan 25 hoogtemeters per gereden kilometer. De etappe zouden we dus in één woord kunnen samenvatten (au), maar het loont ook zeker de moeite om de details van het parkoers eens te bekijken. 

Na de tussensprint in Granada staan er drie beklimmingen er op het menu. De laatste twee beklimmingen volgen elkaar direct op. In de laatste dertig kilometer gaat het, zoals u kunt zien op onderstaand hoogteprofiel, eigenlijk alleen maar bergop. 

De Alto de Hazallanas is het stevige voorgerecht die na net geen zestig gereden kilometers opdoemt. In de 16,3 kilometer lange beklimming (gemiddeld 5.5%) zit een halverwege zelfs een stukje afdaling. Het nadeel van die afdaling is wel dat het daarna extra steil wordt. Maximaal 22 procent. Alstublieft. Hierna vlakt het af, maar de dubbele cijfers worden nog altijd wel gehaald. Echt gemakkelijk wordt het dus niet.

In plaats van direct op de top linksaf te beginnen aan de klim naar Alto Hoya de la Mora gaat de route eerst weer terug richting Granada. Deze pesterij, die u wordt aangeboden door Fernando Escartín, brengt de renners beneden tot in Huétor Vega, waarna het weer bergop gaat. Het is zowat hetzelfde terrein waarop Samuel Sánchez tien jaar geleden in zijn oranje Euskaltel kledij zijn daalkunsten demonstreerde.

De aankomst ligt vandaag op de Alto Hoya de la Mora. Voor we daar aankomen moet er echter ook al geklommen worden. De Alto del Purche (8,5 km aan een gemiddeld van 8%) is zeker niet eenvoudig. En na deze klauterpartij is er amper ruimte om te herstellen, want na een hele korte afdaling volgt de slotklim al. 

De Alto Hoya de la Mora (19,3 km klauteren aan een gemiddelde van 5,6%) is met 2510 meter het dak van de Vuelta. Toegegeven, het is niet zo hoog als het hoogste punt van de Giro (Stelvio) of de Tour (Galibier) dit jaar, maar het is zeker niet minder makkelijk. Of er in de Vuelta ook een prijs is voor de renner die het dak van de ronde als eerste aantikt? Jazeker. Twintig punten voor het bergklassement en duizend euro krijgt de winnaar van de Cima Alberto Fernández. Mooi meegenomen.

Favorieten

Je moet een verdomd goeie klimmer zijn wil je hier aanspraak maken op de overwinning. Vluchters die winnen? Mogelijk, zeker als een naam als Romain Bardet meezit. De nummer drie van de jongste Tour de France was in deze Ronde van Spanje al eens dichtbij een ritzege, maar juichen zat er nog niet in. Lukt het vandaag? Het vele klimmen is in ieder geval niet nadelig voor hem. Daarnaast staat de renner van AG2R La Mondiale niet goed in het algemeen klassement. Als hij in een vlucht weet mee te glippen zou het zomaar kunnen dat hij de zege krijgt van de anderen.

Maar krijgt Bardet die zege cadeau? Nee. Daar moet hij echt nog wel hard voor rijden. Want als er een renner bergop demonstreert is het wel Miguel Ángel López. De overwinning op Calar Alto smaakt ongetwijfeld naar meer en ook gisteren was niemand van de klassementsrenners in staat zijn versnelling te volgen. Daarnaast moet de slotklim van dertig kilometer geen probleem voor hem vormen. In Boyacá, zijn thuisstreek zijn immers nog wel langere klimmen te vinden. Haalt Superman vandaag zijn tweede zegeboeket op? Hij is wat ons betreft in ieder geval de topfavoriet.

En wat kan Wilco Kelderman op dit terrein? Voorlopig is de Nederlander van Team Sunweb heel hard op weg om zijn beste prestatie in een grote ronde (zevende in de Giro van 2014) te verbeteren. Kan hij op het podium blijven? En, misschien nog belangrijker, kan hij ook nog eens een mooie rit winnen? Deze loodzware onderneming is in ieder geval een hele goede test voor de Bever.

Schrijft u trouwens mannen als Chris Froome, Ilnur Zakarin, Vincenzo Nibali en Alberto Contador ook maar op. Maar, zoals een grote Amsterdamse filosoof ooit zei: "Da's logisch".

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos, La Vuelta