HomeVrouwenChloe Hosking wint in Ladies Tour of Norway na bizarre slotfase; Marianne...

Chloe Hosking wint in Ladies Tour of Norway na bizarre slotfase; Marianne Vos nieuwe leider

In Fredrikstad verovert Vos de leiderstrui na een tumultueuze finale.

Op de derde dag van de Ladies Tour of Norway heeft Chloe Hosking haar slag geslagen. De Australische sprinter van Alé Cipollini Galassia drukte haar wiel na een bizarre finale net voor dat van Marianne Vos over de streep. Vos is wel de nieuwe leider in de Noorse etappekoers.

Onderweg naar Fredrikstad was Marianne Vos erg attent. De renster van WM3 Pro Cycling raapte bij de drie tussensprint in totaal acht bonusseconden op en reed daardoor in de straten van Fredrikstad virtueel aan de leiding. Ook Janneke Ensing (Alé Cipollini Galassia) toonde zich onderweg. Op de enige klim van de dag pakte ze de volle buit, waarmee ze in het bergklassement op gelijke hoogte kwam met Rossella Ratto (Cyclance). 

Op de lokale omlopen ontbrandde de koers. Met nog twintig kilometer te rijden trokken Leah Kirchmann (Team Sunweb), Kasia Pawlowska (Boels – Dolmans), Rossella Ratto, en Mieke Kröger (Canyon – SRAM) ten strijde. Het kwartet verzamelde een voorsprong van vijftig seconden. Kröger nam hierdoor het virtuele geel weer over van Marianne Vos.

Toen de bel klonk bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg de voorsprong van de koploper nog slechts dertig seconden. WM3 verrichtte in de achtervolging het leeuwendeel van het werk voor Marianne Vos, maar even later ging het gat vanzelf dicht. De koplopers en het peloton moesten op vijf kilometer van de meet halt houden voor de brug die open moest voor een passerende boot.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

 “De brug wordt automatisch geopend vanuit een centraal kantoor in Olso”, schrijft de organisatie van de WorldTour-koers achteraf in een verklaring op haar website. “Je kunt een nummer bellen om de brug te openen, maar vanwege de koers was de brug tot en met zes uur gesloten.”

“De rit van vandaag ging vanwege de felle wind langzamer dan verwacht. Exact vijftien seconden na zessen kwamen de koplopers bij de brug aan. Ze kregen het rode licht en moesten dus stoppen.” Waarom dit gebeurde is volgens de organisatie duidelijk. “Degene die op dat moment in Oslo de knoppen bediende had geen informatie over de koers gekregen en verder had niemand de live beelden gezien.”

Hosking wint, Vos sprint naar geel

Omdat de voorsprong van de kopgroep minder dan een halve minuut was toen de brug omhoog ging kregen de ongelukkige koplopers hun eerder opgebouwde voorsprong niet terug. Toen de brug weer was gesloten stormde een compact peloton door de straten van het historische Fredrikstad richting aankomst. De sprint werd een duel tussen Marianne Vos en Chloe Hosking. De tweestrijd werd uiteindelijk gewonnen door Hosking.

Dankzij haar tweede plaats verzamelde Vos nog wel zes extra seconden. Daarmee staat ze nu in het klassement twaalf seconden voor op Jolien D’Hoore, die na haar ritzege van gisteren nu vierde werd in de sprint. 

Morgen wordt de laatste rit in de vierdaagse Ladies Tour of Norway verreden. De start wordt gegeven op de grens van Noorwegen en Zweden. Tussen Svinesund en de uiteindelijke finish in Halden is het 156,6 kilometer koersen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Ellen van Dijk kleineert concurrentie op NK tijdrijden

Ellen van Dijk heeft zoals verwacht met overmacht het NK tijdrijden gewonnen. In Emmen was ze maar liefst een minuut sneller dan ploeggenote Shirin van Anrooij. Riejanne Markus wist Anouska Koster nipt van het brons af te houden.

Kristen Faulkner gaf topbaan op Wall Street op om profrenster te worden: ‘Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York’

De Amerikaanse Kristen Faulkner staat aan de leiding in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen. En haar verhaal is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Interview | Marion Rousse: ‘Met of zonder Julian, we krijgen een mooie eerste week met meer dan genoeg kansen voor een Nederlander met Frans...

Marion Rousse is koersdirectrice van de Tour de France voor vrouwen en daarnaast bekend als de vriendin van Julian Alaphilippe. In gesprek met Wieler Revue vertelde ze over de blessure van de wereldkampioen en haar grote favoriet voor de Tour de France voor vrouwen.