HomeVrouwenChloe Hosking wint in Ladies Tour of Norway na bizarre slotfase; Marianne...

Chloe Hosking wint in Ladies Tour of Norway na bizarre slotfase; Marianne Vos nieuwe leider

In Fredrikstad verovert Vos de leiderstrui na een tumultueuze finale.

Op de derde dag van de Ladies Tour of Norway heeft Chloe Hosking haar slag geslagen. De Australische sprinter van Alé Cipollini Galassia drukte haar wiel na een bizarre finale net voor dat van Marianne Vos over de streep. Vos is wel de nieuwe leider in de Noorse etappekoers.

Onderweg naar Fredrikstad was Marianne Vos erg attent. De renster van WM3 Pro Cycling raapte bij de drie tussensprint in totaal acht bonusseconden op en reed daardoor in de straten van Fredrikstad virtueel aan de leiding. Ook Janneke Ensing (Alé Cipollini Galassia) toonde zich onderweg. Op de enige klim van de dag pakte ze de volle buit, waarmee ze in het bergklassement op gelijke hoogte kwam met Rossella Ratto (Cyclance). 

Op de lokale omlopen ontbrandde de koers. Met nog twintig kilometer te rijden trokken Leah Kirchmann (Team Sunweb), Kasia Pawlowska (Boels – Dolmans), Rossella Ratto, en Mieke Kröger (Canyon – SRAM) ten strijde. Het kwartet verzamelde een voorsprong van vijftig seconden. Kröger nam hierdoor het virtuele geel weer over van Marianne Vos.

Toen de bel klonk bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg de voorsprong van de koploper nog slechts dertig seconden. WM3 verrichtte in de achtervolging het leeuwendeel van het werk voor Marianne Vos, maar even later ging het gat vanzelf dicht. De koplopers en het peloton moesten op vijf kilometer van de meet halt houden voor de brug die open moest voor een passerende boot.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

 “De brug wordt automatisch geopend vanuit een centraal kantoor in Olso”, schrijft de organisatie van de WorldTour-koers achteraf in een verklaring op haar website. “Je kunt een nummer bellen om de brug te openen, maar vanwege de koers was de brug tot en met zes uur gesloten.”

“De rit van vandaag ging vanwege de felle wind langzamer dan verwacht. Exact vijftien seconden na zessen kwamen de koplopers bij de brug aan. Ze kregen het rode licht en moesten dus stoppen.” Waarom dit gebeurde is volgens de organisatie duidelijk. “Degene die op dat moment in Oslo de knoppen bediende had geen informatie over de koers gekregen en verder had niemand de live beelden gezien.”

Hosking wint, Vos sprint naar geel

Omdat de voorsprong van de kopgroep minder dan een halve minuut was toen de brug omhoog ging kregen de ongelukkige koplopers hun eerder opgebouwde voorsprong niet terug. Toen de brug weer was gesloten stormde een compact peloton door de straten van het historische Fredrikstad richting aankomst. De sprint werd een duel tussen Marianne Vos en Chloe Hosking. De tweestrijd werd uiteindelijk gewonnen door Hosking.

Dankzij haar tweede plaats verzamelde Vos nog wel zes extra seconden. Daarmee staat ze nu in het klassement twaalf seconden voor op Jolien D’Hoore, die na haar ritzege van gisteren nu vierde werd in de sprint. 

Morgen wordt de laatste rit in de vierdaagse Ladies Tour of Norway verreden. De start wordt gegeven op de grens van Noorwegen en Zweden. Tussen Svinesund en de uiteindelijke finish in Halden is het 156,6 kilometer koersen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Tour-directrice Marion Rousse: ‘We willen naar de Alpen en Pyreneeën’

Ze zal voor een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse wielervolgers bekendstaan als...

Gio Lippens: ‘Niveauverschil in vrouwenpeloton oorzaak voor valpartijen’

"Zo'n grote valpartij zie je zelden en is het gevolg van een gebrek aan...

Ritwinnares Reusser: ‘Haal de rensters met anorexia uit het peloton!’

In Vive le Velo zegt Reusser zich te storen aan het feit dat er...