Wieler Revue Vuelta-Special: 'José María Jiménez: nooit meer uit het dal klimmen'

Een prachtig historisch verhaal, geschreven door Edwin Winkels.

Wieler Revue Vuelta-Special: 'José María Jiménez: nooit meer uit het dal klimmen'

De Spaanse rasklimmer José María Jiménez (1971-2003) ging net als zijn Italiaanse evenknie Marco Pantani ten onder aan drank, drugs en depressies, maar zijn verhaal wordt buiten Spanje zelden verteld. Tot nu. Schrijver en journalist Edwin Winkels brengt Chava weer tot leven.

Jiménez is Chava, of El Chava. Al sinds zijn opa krijgt zijn familie de wat denigrerende bijnaam ‘chabacano’ mee, wat zoiets als grof betekent, iemand met een slechte smaak, bruut, boers. José María draagt de bijnaam met trots, maar wil wel dat die met een v wordt geschreven, niet met een b.

Viereneenhalf jaar na het prachtige duel met Marco Pantani op de Gran Sasso, op 6 december

2003, overlijdt José María Jiménez op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand in de kliniek in Madrid waar hij zich twee dagen eerder voor de zoveelste keer heeft laten opnemen om van de alcohol, drugs én een depressie af te komen. Drie etappes in de Vuelta van 2001 zijn zijn laatste zeges.

Meer lezen?

Koop dan nu onze Wieler Revue Tour-terugblik + Vuelta-special, het dubbeldik nummer (164 pagina's) waarin je de Tour nog eens meemaakt en alles leest over de aankomende Vuelta! Voor maar €7,99 ben je weer helemaal bij en daarna volledig klaar voor drie weken klimmen in Spanje.

Bestel de Wieler Revue Tour-terugblik + Vuelta-Special eenvoudig online hier: http://tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-terugblik-tour-de-france-vuelta/

Foto's: Cor Vos & Wieler Revue Tour-terugblik + Vuelta-special