Retro: Theofiel Middelkamp eerste Nederlands kampioen wielrennen in 1947

We gaan 70 jaar terug in de tijd.

Retro: Theofiel Middelkamp eerste Nederlands kampioen wielrennen in 1947

Vandaag is het op de dag 70 jaar geleden dat Nederland voor het eerst een wereldkampioen wielrennen op de weg kreeg. 

De wereldkampioenschappen vonden in 1947 plaats in het Franse Reims. Op zondag 3 augustus stond de wegwedstrijd voor mannen op het programma. Een plaatselijk parkoers van 7,8 kilometer was het decor van het WK, een totaal van maar liefst 274 kilometer moest worden afgelegd.

36 renners startten in een kokend heet Reims. Uiteindelijk haalden maar 7 van de 36 gestarte renners de eindstreep na 7 en een half uur fietsen. Twee daarvan waren Nederlands. Theofiel Middelkamp en Sjef Janssen gingen met Albert Sercu en Fiorenzo Magni uitmaken wie wereldkampioen werd.

De Nederlanders profiteerden van de meerderheid in de kopgroep, waardoor Middelkamp de eerste Nederlandse wereldkampioen kon worden. Achter hem werd Sercu tweede, Janssen pakte een mooie bronzen medaille.

Middelkamp was niet alleen als eerste Nederlandse wereldkampioen bekend, maar ook als eerste Nederlandse winnaar van een etappe in de Tour de France. De markante persoon was later onderdeel van een prachtige documentaire over die zege.

Foto: Cor Vos