Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián

Wie volgt Bauke Mollema op?

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

De Tour de France ligt achter de rug, dus verschuift de aandacht langzamerhand richting de Vuelta a España en natuurlijk de wereldkampioenschappen. Maar niet voordat een hele resem aan andere WorldTour-wedstrijden is afgewerkt. Een van de vaste waarden op de WorldTour-kalender is de zware Clásica San Sebastián. Vorig jaar won Bauke Mollema, wie volgt de Nederlander van Trek-Segafredo op?

Historie

De Clásica San Sebastian - in het Baskisch gekopt als Donostia Klasikoa - wordt dan wel gezien als gemeengoed in het wielerpeloton, toch is het een jonge klassieker. De Baskische eendagskoers werd in 1981 pas voor het eerst gehouden, met Marino Lejarreta als winnaar. De Spanjaard won ook in '82 en '87 en is tot op de dag van vandaag nog altijd recordhouder met 3 zeges.

Mollema won vorig jaar in San Sebastian

Van de 36 edities werden er 4 gewonnen door een Nederlander: Adrie van der Poel begon in 1985 en kreeg 3 jaar later met Gert-Jan Theunisse een opvolger. Daarna duurde het tot 2000 voor Erik Dekker zich op de erelijst bijschreef. De laatste landgenoot die won was Bauke Mollema vorig jaar. Met Claude Criquielion en Philippe Gilbert staan er twee Belgen op het palmares in San Sebastian.

Parkoers

Wat de laatste jaren flink aan verandering onderhevig is, is het parkoers van de Clásica. Waar vroeger de Alto de Jaizkibel in volle finale voor verschillen zorgde in combinatie met de Alto de Arrate, is tegenwoordig de Jaizkibel eerder in het parkoers opgenomen - weliswaar tweemaal.

De finale wordt de laatste jaren vooral gekleurd door de Bordako Tontorra, een steile puist even buiten San Sebastian. In 2014 was deze voor het eerst decor in de finale, toen Alejandro Valverde won. Op de top van de Tontorra koos hij het hazenpad, net als Adam Yates een jaar later.

Genoeg klimwerk in 231 kilometer

Vorig jaar werd de Bordako Tontorra geschrapt, maar lag de top van de slotklim op bijna dezelfde plek. Reden? Die klim heet de Murgil Tontorra en is ook dit jaar de belangrijkste beklimming in de finale. Vorig jaar reed Mollema op de top van de Murgil Tontorra weg en kwam de rest niet meer terug.

Favorieten

Normaal kent deze koers altijd een absolute topfavoriet in de naam van Alejandro Valverde. Maar dit jaar niet: El Imbatido kwam hard ten val in de openingstijdrit van de Tour de France en herstelt onder meer van een gebroken knieschijf.

Op zoek naar andere namen dus. Het is dan makkelijk om oud-winnaars als Bauke Mollema tot topfavoriet te bombarderen. Maar misschien is de naam die in de Tour het meeste indruk maakte wel Michal Kwiatkowski. In een sterke selectie van Team Sky deelt hij het kopmanschap met Mikel Landa: een tandem voor de zege.

Kwiatkowski is onze favoriet

Nummer twee uit de Tour Rigoberto Urán zei voor dit seizoen niet meer voor klassementen te gaan, maar voor de klassiekers. Laat het maar zien, Rigo. Greg van Avermaet blijft altijd gevaarlijk in deze soort klassiekers, terwijl oud-winnaar Tony Gallopin op een goede Tour kan teren.

Dat geldt ook voor Simon Yates, die hetzelfde wil doen als zijn broer in 2015 deed: winnen. Quick-Step Floors rekent op Philippe Gilbert, UAE Team Emirates op Louis Meintjes en Diego Ulissi. Team Sunweb komt met twee interessante namen naar het Baskenland: Tom Dumoulin en kopman Warren Barguil. Al draagt de Giro-winnaar rugnummer 181.

Onze favorieten

*****

Michal Kwiatkowski

****

Bauke Mollema & Simon Yates

***

Warren Barguil, Greg van Avermaet & Rigoberto Urán

**

Tony Gallopin, Philippe Gilbert, Mikel Landa & Louis Meintjes

*

Jan Bakelants, Alberto Bettiol, Tom Dumoulin, Miguel Ángel López & Diego Ulissi

Televisie

Wilt u deze koers live op televisie zien? De NOS zendt de Clásica San Sebastián niet op televisie uit, maar wel online. Sporza op Één en Eurosport zijn er vanaf 15.30u live bij!

Foto's: Cor Vos & Facebook Clásica San Sebastián