Oud UCI-voorzitter McQuaid: 'Cookson maakt er een puinhoop van'

De Ier vertelt over zijn opvolger als voorzitter van de wereldwielerbond.

Oud UCI-voorzitter McQuaid: 'Cookson maakt er een puinhoop van'

Pat McQuaid is niet te spreken over het optreden van Brian Cookson als UCI-voorzitter.

Dat liet de Ier weten aan Cyclingnews. "De UCI moet een nieuwe president krijgen, want Brian maakt er een puinhoop van", zei McQuaid. "Brian moet de leider zijn, maar dat is hij niet. Martin Gibbs maakt alle beslissingen."

McQuaid woont zelf nu in het zuiden van Frankrijk en runt er een vakantieorganisatie. "Maar ik heb in 2013 geen zinkend schip achter gelaten, ook al werd dat wel gezegd. We hadden een goede band met de ASO, Lance Armstrong lag achter de rug."

Cookson kan niets goed doen in de ogen van de Ier. "Hij heeft van de WorldTour een zooi gemaakt. Gewoon maar 10 of 12 koersen toevoegen is geen oplossing. En dan de discussie rond schijfremmen. Ook daar maakt hij een troep van, met de 'wel-niet-wel-niet'-discussies. Brian zegt dat hij een president is die compromissen sluit. Dat is helemaal niet het geval."

McQuaid zegt dat het makkelijk is om vanaf de zijlijn te roepen. "Maar er zijn renners, ploegen, organisatoren bij gebaat om een goede voorzitter van de belangrijkste wielerbond te hebben. De UCI-president moet sterk zijn. Dat is Brian niet."

Wie moet de UCI-voorzitter dan opvolgen? "Ik ben het daarin eens met Lance, die Tweette: 'ABC: Anyone But Cookson'. Ik denk dat David Lappartient de juiste opvolger is."

Foto: Cor Vos