Tour de France vandaag: 21 | Montgeron - Parijs | 103 kilometer

De traditionele slotrit over de Champs-Élysées; verplicht nummer met furieuze finale.

Tour de France vandaag: 21 | Montgeron - Parijs | 103 kilometer

De Tour is bijna ten einde. Na een verplaatsing per trein komt de stoet renners aan in Montgeron, waar de laatste etappe op gang wordt geschoten. Een champagnedefilé met een razendsnelle finale is de laatste opgave van deze Tour de France. Wordt het een sprint of ontspringt een durfal de dans der spurters?

Streek

Montgeron ligt in de regio Île-de-France en heeft een totaal aantal inwoners van net iets meer dan 20.000. Waar aan het begin van de twintigste eeuw Montgeron nog tweeduizend inwoners kende, vertienvoudigde dat aantal in een eeuw tijd. De plaats onderging Mons Gisonis. Vanaf 1247 ging de plaats onder de naam Mons Gizonis door het leven en in de 16de eeuw veranderde het in Montgisonis, waarna Montgeson en Montgiron-en-Brie de volgende plaatsnamen werden. Vanaf 1793 heet de plaats Montgeron en sindsdien veranderde het niet meer.

De allereerste Tour de France, die van 1903, ging van start in het dorpje dat grenst aan Parijs. In 2003 werd er een standbeeld onthuld voor de komst van de Tour de France, waarop een renner uit de Tour van 1903 prijkt, op impressionistische wijze. Dit is tevens een ode aan Claude Monet en Edward Degas die lang in Montgeron verbleven.

En Parijs? Dat kent u. Een wereldstad met enorm veel toeristische clichés bij elkaar. Een stad die ook vaak op minder vrolijke wijze in het nieuws komt. Desondanks is het een geweldige stad. De Franse zangeres Zaz bezong de stad een paar jaar terug op treffende wijze. 

Parkoers

Ook vandaag starten de renners bij Au Réveil Matin, het café van waaruit een legertje dapperen ooit aan de eerste Tour de France begon. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar de liefde voor de koers blijft.

De Tour de France heeft logischerwijs haar sporen nagelaten in dit café.

Tijdens de rit mag de champagne worden ontkurkt. De winnaars van de truien mogen worden gefeliciteerd en na 103 kilometer gaan de heren renners sprinten. Tenminste, de sprinters. Voor velen gaat ook de dag naar de Champs-Élysées om overleven en op de fiets blijven zitten. Vraag dat maar aan Lieuwe Westra, die in 2013 in het tenue van Vacansoleil-DCM op de Champs-Élysées het peloton moest laten gaan. Hij kon het vanwege een infectie aan de luchtwegen niet bijbenen en stapte af. Abandon op de laatste dag; een klein drama.

De etappe blinkt niet uit in moeilijkheidsgraad. Het is in niets te vergelijken met de tochten over de Pyreneeën. Toch zal de Champs-Élysées nog wel zeer doen. Dat komt onder meer door de keitjes, die voor de nodige stuiterende wielen zullen zorgen, maar ook door het tempo dat het peloton onderhoudt op Parijs' meest iconische straat.

Het profiel van de dag. Niet overdreven lastig, zoals u weet.

Favorieten

Maar wie wordt de 43e winnaar op de Champs-Élysées. Wie gaat er met de laatste zegebloemen vandoor? Meestal is dat een sprinter. Het is dan ook logisch om te starten met een rijtje rappe mannen.

Te beginnen met André Greipel. Dat de rit hem ligt weten we; Greipel won de laatste twee jaar de rit in hartje Parijs. De Duitser heeft dit jaar nog geen rit gewonnen en dat betekent dat de druk nog altijd op zijn schouders rust. Gaat de Gorilla in de slotrit alsnog zijn traditionele ritzege meepakken?

Greipel voor een derde op rij?

Dan zal hij wel moeten afrekenen met een paar andere sterke mannen. Edvald Boasson Hagen bijvoorbeeld. De Noor blonk de afgelopen Tour niet uit qua plaatsing, maar kwam desondanks al twee keer heel dicht bij een sprintzege. Dat hij het ook op een andere manier kan bewees hij eergisteren in Salon-de-Provence.

Boasson Hagen met uitpuilende ogen; een geheim wapen om toch als eerste over de streep te komen?

En Dylan Groenewegen? Die zal ook tot op het bot gemotiveerd zijn om een goede sprint te rijden. Een tweede plaats in Pau achter Kittel was voorlopig het hoogst haalbare. Boekt hij vandaag zijn eerste ritzege in La Grande Boucle. Het zou de carrière van de Amsterdammer een enorme boost geven.

Nu de bloemen voor Groenewegen?

Andere usual suspects in de sprint zijn Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Rüdiger Selig en - niet te vergeten - groenetruidrager Michael Matthews. Verwacht deze lieden zeker vooraan als het op een sprint uitdraait.

Maar of het een sprint wordt is natuurlijk nog maar de vraag. Het legertje topsprinters is deze Tour flink uitgedund. Kittel, Sagan, Cavendish, Démare; allemaal verlieten zij de koers. Drie ploegen minder die enorm geïnteresseerd zullen zijn in een spurt. Dus een stunt van een vluchter hangt misschien ook nog in de lucht. Wielerfans zien graag weer een overwinning à la Vinokourov. Maar of de sprintersploegen het daarmee eens zijn? Vermoedelijk niet.

Een hele fraaie overwinning van Vino.

Maciej Bodnar won gisteren de individuele tijdrit, maar hij zou vandaag misschien wel weer kunnen winnen. Bijna niemand in het peloton is er zo bedreven in het betere boorwerk. Als hij zijn benen van gisteren nog eens onderschroeft en zijn timing op orde heeft kan hij voor een daverende verrassing volgen.

Oliver Naesen zou het wellicht ook kunnen. De Belgisch kampioen van AG2R La Mondiale redde tijdens de Tour hoogstpersoonlijk het podium van Romain Bardet. Krijgt hij daarom vandaag de vrijheid om het te proberen? Het zou hem gegund zijn. Andere hardrijders die het misschien zouden kunnen proberen: Tony Martin, Stefan Küng, Andrei Grivko en Dylan van Baarle.

Wieler Revue tipt vandaag Edvald Boasson Hagen als winnaar.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto's: Cor Vos & Tour de France