HomeRetroRetro: Het drama van Guzet-Neige

Retro: Het drama van Guzet-Neige

Philippe Bouvatier en Robert Millar missen de afslag en Massimo Ghirotto profiteert.

17 juli 1988 is de dag waarop Massimo Ghirotto zijn eerste etappe in de Ronde van Frankrijk wint. Dat gebeurt op uiterst curieuze wijze.

Het moet de dag worden van Philippe Bouvatier. Samen met Robert Millar en Massimo Ghirotto is hij op pad in de finale van de veertiende etappe. Aankomst boven in Guzet-Neige. Bouvatier heeft een superdag. Hij voelt dat hij kan winnen.

Gedrieën beginnen ze aan de laatste kilometer. En daar pikken we de koers op. Een drama ontvouwt zich op de flanken van de beklimming.

Bouvatier wint de etappe niet. Hij zou zelfs nooit een Tourrit winnen. Van Ghirotto zou hij nog wel een mooie troostprijs krijgen. De Italiaanse renner in dienst van Carrera Jeans – Vagabond die op curieuze wijze de etappe won gaf de prijs voor de winnaar, een Peugeot 309, aan Bouvatier. In de natourcriteriums harkt Bouvatier ook heel wat geld binnen. Tegenwoordig is Bouvatier praeses van Vélo Sport du Pays de Lamballe.

Robert Millar, de nummer twee van die dag, wint in zijn carrière een rit in alle grote rondes. In de Vuelta is hij twee keer de nummer twee in het eindklassement. Daarnaast verovert hij de bergtrui zowel de Giro als de Tour. En ook vandaag maakt Millar nog onderdeel uit van de Tour. We spreken haar nu echter aan met Philippa York, want ze gaat vandaag de dag als vrouw door het leven. Ze is analist voor de Britse tv-zender ITV4. Van het wielrennen is ze altijd blijven houden.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Video | Genant! Engelse commentatoren hebben bij eerbetoon Chris Anker Sørensen geen idee wie het is

De Touretappe van gisteren van Roskilde naar Nyborg was een groot Deens volksfeest, maar...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...