Eindstreep: Barguil wint spektakelstuk, Aru zeker van zijn zaak, Vos tweede in BeNe Ladies Tour

Het belangrijkste wielernieuws op Quatorze Juillet.

Eindstreep: Barguil wint spektakelstuk, Aru zeker van zijn zaak, Vos tweede in BeNe Ladies Tour

Quatorze Juillet, reden voor een Frans feestje! Het belangrijkste wielernieuws van vandaag op een rij.

Barguil laat Fransen feest vieren, Landa komt dicht in klassement

Warren Barguil zorgde voor de tweede Franse ritzege op rij. In Foix won hij de dertiende etappe op de Franse feestdag Quatorze Juillet

De Fransman won in de bolletjestrui

Na twaalf etappes was het decor van de Tour de France volledig veranderd. Had Team Sky met Geraint Thomas en Chris Froome tot nog toe de enige geletruidragers van de Tour gehad, op Peyragudes zorgde een demarrage van Fabio Aru in de laatste meters voor een slecht moment van de drievoudig Tour-winnaar.

Aru werd zelf de nieuwe geletruidrager, maar zag met Jakob Fuglsang wel een belangrijke ploeggenoot in de problemen komen. En de dertiende etappe, op de Franse feestdag Quatorze Juillet, was er eentje waarin veel brokken konden worden gemaakt. 101 kilometer, met onderweg de Col de Latrape, Col d'Agnes en Mur de Péguère. 

Bij het zwaaien van de vlag openden Thomas Voeckler en Warren Barguil het bal. Het Franse duo werd lang achtervolgd en kwam niet weg. Vlak voor de eerste tussensprint vormde er zich een koptrio: Sylvain Chavanel, Alessandro De Marchi en Philippe Gilbert. 

De Italiaan reed te snel bergop voor zijn vluchtgenoten en liet ze al op de Col de Latrape achter. Kort voor de top van die klim viel het peloton al helemaal uiteen, waarna Alberto Contador versnelde. Mikel Landa trok mee, terwijl gele trui Aru alleen zat.

De Agnes zorgde voor complete chaos. Vooraan bleven Contador en Landa over, achteraan gingen Carlos Betancur en Nairo Quintana van Movistar Team eropuit. Het Spaanse duo vooraan werkte goed samen, iets dat Landa nog wel eens kon helpen. Hij stond zevende op 2 minuten en 55 seconden van Aru.

Op de Col d'Agnes breidden Contador en Landa hun gat met de groep favorieten uit. Op de top van de 1ste categorie-beklimming scheidden Landa en het geel nog maar 25 seconden. Aru raakte met Jakob Fuglsang nog een ploeggenoot kwijt, na eerder al Dario Cataldo te hebben zien opgeven. Er kwam een muur aan. De Mur de Péguère kende steile stroken van 16 en 18%. Op die beklimming reed de Bask van Team Sky bijna virtueel in het geel, tot de favorieten achteraan versnelden. 

Barguil en Quintana gooiden Kwiatkowski overboord en maakten de oversteek definitief. Daniel Martin nestelde zich op kop bij de klassementsrenners. Froome viel kort voor de top aan, maar Aru, Urán en Bardet volgden. Het viertal had boven anderhalve minuut te pakken op de groep gele trui. 

In de afzink vielen de favorieten slag om slinger aan. Aan de kop bleef Landa stoïcijns doorzetten, om zo het gat met de gele trui weer naar 2 minuten te brengen. Daarachter kreeg Urán wat ruimte, maar de concurrenten dichtten het gat in een zucht. Daniel Martin reed wel weg van de groep.

Het viertal ging strijden om de ritzege. Barguil ging de sprint van ver aan en won, voor Quintana en Contador. Landa werd vierde. De groep der favorieten kwam een minuut en 47 seconden later over de meet.

Aru: 'Nooit gedacht dat ik geel ging verliezen'

Fabio Aru werd van alle kanten aangevallen, maar behield zijn gele trui in de dertiende etappe van de Tour de France. "Dat was een spektakel voor de mensen thuis", begon de kopman van Astana het flash-interview. "Het was een prachtige dag en dito etappe. Bij mij blijft vooral de lach belangrijk. Ik ben blij, want het was een gekke etappe."

Aru stond ook na afloop van rit 13 in het geel

Is de Italiaan in paniek geweest? "Nee, dat nooit. Het was een redelijk stressvolle dag", vervolgde Aru. "Maar ik heb nooit gedacht aan het verliezen van het geel, ondanks de vele aanvallen. Dat ik het geel nu heb is het belangrijkste."

De ploeg van Astana toonde zich niet enorm sterk en met de opgave van Jakob Fuglsang kregen de Kazakken een flinke tik te verwerken. "Dat is klote, voor mij en voor de ploeg. Maar dat hij na die val van twee dagen terug nog kon doorrijden was al een wonder. Het is een groot verlies voor de ploeg, maar de rest zal me vanaf morgen goed kunnen bijstaan."

Knaven: 'Juiste tactiek om Astana en AG2R op te jagen'

Mikel Landa pakte bijna twee minuten terug op de andere klassementsrenners. Toch achtervolgden Chris Froome en Michal Kwiatkowski op hun Baskische ploeggenoot. Servais Knaven, ploegleider van de Britse formatie, deed uitleg voor de collega's van Sporza.

"We bespraken vanmorgen dat Mikel met mannen als Alberto Contador of Nairo Quintana zou meegaan, mochten die aanvallen. We weten dat hij goed rijdt en dat wanneer hij met ze voorop komt, hij niet wordt gelost door die jongens. We konden zo de druk opvoeren op Astana en AG2R La Mondiale."

Toch gingen Chris Froome en Michal Kwiatkowski op de Mur de Péguère en in de afdaling van die klim in de achtervolging. "Je bent op dat moment met twee dingen bezig", aldus Knaven. "Mikel hoog in het klassement krijgen en met Chris weer geel pakken."

De Nederlander was vooral blij dat Froome bevestigde gewoon in orde te zijn, na de tik van gisteren op Peyragudes. "Hij was gister minder dan verwacht. Ik ben blij dat hij de aanval zocht. Een bevestiging voor Chris dat het goed zit."

Barguil zag op het scherm Contador versnellen en won de sprint

Warren Barguil was in de dertiende etappe van de Tour de France de gelukkigste Fransman van het land. Op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, spoelde hij de teleurstelling van het mislopen van de zege in Chambéry weg. Hij stak daar de handen in de lucht, maar werd op de fotofinish geklopt door Rigoberto Urán.

"Die kater is zeker weg", gaf Barguil toe in het flash-interview na zijn zege. "Ik ben enorm blij nu. Ik had goede benen en het parkoers was voor mij ideaal." Uiteindelijk was de Fransman van Team Sunweb de snelste in een groep van vier.

"Ik zag op een groot scherm op 400 meter van de streep dat (Alberto) Contador ging", vertelde Barguil over de sprint. "Ik kon met hem mee en nam de buitenbocht. Ik wist dat ik de snelste van de vier was, maar dat het niet makkelijk ging zijn." Achter hem werd Nairo Quintana tweede voor Contador en Mikel Landa.

Porte laakt organisatie Tour: 'Zouden ze hun kinderen van Mont du Chat sturen?'

Richie Porte heeft zijn kritiek geuit op de Tour de France. Hij beschuldigt de organisatie van de Tour van het onzorgvuldig om gaan met de veiligheid van de renners. De Australiër van BMC Racing Team kwam in de afdaling van de Mont du Chat - in de finale van de negende etappe - hard ten val en brak daarbij zijn bekken en sleutelbeen. "Zouden de organisatoren hun zoon of dochter zo'n afdaling af sturen en blij zijn? Ik ben daar niet zo zeker van", zei Porte tegen Cyclingnews.

"Ik vind dat het spektakel geleverd moet worden op een aankomst bergop", ging de Australiër verder. "Zodat je geen onnodige risico's moet nemen om beneden te komen voor een etappe die erop uitdraaide dat er een paar klassementsrenners sprinten voor de winst. Is dat het beste imago voor het wielrennen? Ik weet het niet."

Vos tweede in eerste rit BeNe Ladies Tour

Alice Barnes heeft de eerste rit in de BeNe Ladies Tour gewonnen. De Britse, zus van Giro Rosa-ritwinnaar Hannah Barnes, bleef Marianne Vos en Roxane Fournier voor.

In het eerste uur ging het rap in Zeeland, want na zestig minuten waren er al een kleine 42 kilometer afgewerkt. Mede daardoor duurde het lang voordat er een kopgroep zou ontstaan. Onder anderen Marianne Vos, die gisteren in de proloog nog ten val kwam, en Janneke Ensing probeerden het in de openingsfase, maar zij werden teruggefloten. De finale bestond uit een lokaal rondje met kasseien. Daarop werd in het eerste rondje al de beslissende aanval op touw gezet. Een kopgroep van vijf zou ontstaan met Vos en Barnes als bekendste namen.  

Zij bleken ook de sterksten, want ze scheidden zich niet veel later af van hun metgezellen. Met nog zo’n twintig kilometer te gaan had het tweetal een voorgift van een kleine minuut. De voorsprong groeide vervolgens alleen maar en dus mochten Vos en Barnes gaan strijden om de overwinning. Vos probeerde de renster van Drops in de slotronde overboord te gooien op de kasseien, maar de Britse kon volgen. In de sprint bleek Barnes snellere benen te hebben dan Vos.

Barnes klopte Vos in een sprint-à-deux

Foto's: Cor Vos