HomeNieuwsTour de France: Barguil zorgt voor Frans feest op spectaculaire Quatorze Juillet

Tour de France: Barguil zorgt voor Frans feest op spectaculaire Quatorze Juillet

De Franse bollentrui van Team Sunweb won nu wél met zekerheid.

Warren Barguil zorgde voor de tweede Franse ritzege op rij. In Foix won hij de dertiende etappe op de Franse feestdag Quatorze Juillet

Na twaalf etappes was het decor van de Tour de France volledig veranderd. Had Team Sky met Geraint Thomas en Chris Froome tot nog toe de enige geletruidragers van de Tour gehad, op Peyragudes zorgde een demarrage van Fabio Aru in de laatste meters voor een slecht moment van de drievoudig Tour-winnaar.

Aru bij de start in Saint-Girons in het geel

Aru werd zelf de nieuwe geletruidrager, maar zag met Jakob Fuglsang wel een belangrijke ploeggenoot in de problemen komen. En de dertiende etappe, op de Franse feestdag Quatorze Juillet, was er eentje waarin veel brokken konden worden gemaakt. 101 kilometer, met onderweg de Col de Latrape, Col d’Agnes en Mur de Péguère. 

Slagveld 

Bij het zwaaien van de vlag openden Thomas Voeckler en Warren Barguil het bal. Het Franse duo werd lang achtervolgd en kwam niet weg. Vlak voor de eerste tussensprint vormde er zich een koptrio: Sylvain Chavanel, Alessandro De Marchi en Philippe Gilbert. 

De Italiaan reed te snel bergop voor zijn vluchtgenoten en liet ze al op de Col de Latrape achter. Kort voor de top van die klim viel het peloton al helemaal uiteen, waarna Alberto Contador versnelde. Mikel Landa trok mee, terwijl gele trui Aru alleen zat.

Coalities

De Agnes zorgde voor complete chaos. Vooraan bleven Contador en Landa over, achteraan gingen Carlos Betancur en Nairo Quintana van Movistar Team eropuit. Het Spaanse duo vooraan werkte goed samen, iets dat Landa nog wel eens kon helpen. Hij stond zevende op 2 minuten en 55 seconden van Aru.

Op de Col d’Agnes breidden Contador en Landa hun gat met de groep favorieten uit. Op de top van de 1ste categorie-beklimming scheidden Landa en het geel nog maar 25 seconden. 

In de afdaling van de Agnes ging Romain Bardet in de aanval. Froome en Aru volgden, waarna het weer stilviel. Achter Contador en Landa kwam het trio Quintana-Warren Barguil-Michal Kwiatkowski op een halve minuut te rijden. 

Muur

Aru raakte met Jakob Fuglsang nog een ploeggenoot kwijt, na eerder al Dario Cataldo te hebben zien opgeven. Er kwam een muur aan. De Mur de Péguère kende steile stroken van 16 en 18%. Op die beklimming reed de Bask van Team Sky bijna virtueel in het geel, tot de favorieten achteraan versnelden. 

Barguil en Quintana gooiden Kwiatkowski overboord en maakten de oversteek definitief. Daniel Martin nestelde zich op kop bij de klassementsrenners. Froome viel kort voor de top aan, maar Aru, Urán en Bardet volgden. Het viertal had boven anderhalve minuut te pakken op de groep gele trui. 

Dubbele strijd

In de afzink vielen de favorieten slag om slinger aan. Aan de kop bleef Landa stoïcijns doorzetten, om zo het gat met de gele trui weer naar 2 minuten te brengen. Daarachter kreeg Urán wat ruimte, maar de concurrenten dichtten het gat in een zucht. Daniel Martin reed wel weg van de groep.

Het viertal ging strijden om de ritzege. Barguil ging de sprint van ver aan en won, voor Quintana en Contador. Landa werd vierde. De groep der favorieten kwam een minuut en 47 seconden later over de meet. 

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Meer zoals dit

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

Miguel Angel Lopez ‘drie uur lang’ ontvoerd door overvallers in bijzijn van gezin

Opmerkelijk nieuws vanuit Colombia. Miguel Angel Lopez is in zijn eigen woning ontvoerd en...