Tour de France vandaag: 12 | Pau - Peyragudes | 214,5 kilometer

Wie is de sterkste in de zware Pyreneeën-rit?

Tour de France vandaag: 12 | Pau - Peyragudes | 214,5 kilometer

Het is zover. Na twee vlakke ritten even boven de Pyreneeën wordt het gebergte dat grenst aan Spanje eindelijk aangedaan. Geniet er maar van, want buiten wat colletjes morgen is hetgeen we vandaag krijgen alles van de Pyreneeën. Alles moet dus exploderen in deze etappe naar Peyragudes, waar een prachtig stuk wielergeschiedenis ligt. Een strijd tussen de favorieten, of tussen de aanvallers? Wij blikken vooruit.

Streek

De Port de Balès heeft zijn plaatsje in de wielergeschiedenis de laatste jaren wel veroverd. In 2007 was het onderdeel van de bergrit naar Loudenvielle, waarin Alexandre Vinokourov en Kim Kirchen deel uitmaakten van een grote vluchtersgroep.

Op de Port de Balès werd de boel al uiteen gereden, waarna op de Col de Peyresourde de Kazach besloot om van zijn concurrenten weg te rijden. Vinokourov vertrok die Tour als een van de favorieten voor de eindzege, maar kwam na een paar dagen hard ten val. Volledig gebutst en geschaafd won hij de

tijdrit naar Albi, om dagen later ook in Loudenvielle de zege te pakken. Een dag later, op de rustdag, werd bekend dat Vino na zijn ritzege was betrapt op doping.

Vanuit Pau gaat het snel richting Spanje

In 2010 speelde de Port de Balès een rol in de strijd om de eindzege. Andy Schleck, rijdend in de gele trui, demarreerde om Alberto Contador op achterstand te rijden. De Luxemburger kreeg echter te maken met

een kettingprobleem, waardoor hij werd opgehouden en uiteindelijk 39 seconden verloor. Diezelfde 39 seconden bedroeg het gat tussen de Spanjaard en de Luxemburger in Parijs, waarna Schleck om de groene tafel alsnog de eindzege kreeg.

Parkoers

Een etappe die start in Pau, dat kan twee dingen betekenen: de Pyreneeën uit, of de Pyreneeën in. En we hebben geluk, het tweede is het geval. De twaalfde etappe kent een vlakke aanloop en langzaam maar zeker moeten de sprinters dan gaan afhaken. Op de Col des Ares voelen zij al dat het zwaar wordt, op de Col de Menté zijn enkel diegenen die voor de winst meestrijden nog van knechten voorzien en op de Port de Balès hoort het eigenlijk al los te gaan.

De tweede helft van de etappe is moordend

En mocht het daar niet gebeuren, volgen nog de beklimming van de Col de Peyresourde en de tweetrap naar Peyragudes. In 2012 was deze aankomst onderdeel van een bizar tafereel. Ging de comeback van Alejandro Valverde door met een prachtige solo naar Peyragudes, in de achtergrond reed Chris Froome te hard voor Bradley Wiggins, waarbij de Keniaanse Brit zich zichtbaar in moest houden om zijn kopman niet volledig in de vernieling te rijden.

Beklimmingen

64,0 km: Côte de Capvern (7,7 kilometer aan 3,1%) - 4de categorie

111,5 km: Col des Ares (7,4 kilometer aan 4,6%) - 2de categorie

139,5 km: Col de Menté (6,9 kilometer aan 8,1%) - 1ste categorie

184,0 km: Port de Balès (11,7 kilometer aan 7,7%) - Hors categorie

209,5 km: Col de Peyresourde (9,7 kilometer aan 7,8%) - 1ste categorie

214,5 km: Peyragudes (2,4 kilometer aan 8,4%) - 2de categorie

De drietrapsraket aan het slot

Favorieten

Waren in de eerste twee bergritten de favorieten nog aan zet voor de etappewinst, in de tweede week van een grote ronde kennen de klassementsrenners al wat meer hun plaats en gaan ze met wat meer rust de bergetappes tegemoet. Kansen voor de aanvallers dus. Aan de andere kant: er zijn maar drie aankomsten bergop in deze Tour, dus daar willen de klassementsmannen van profiteren.

In het klassement is de hiërarchie duidelijk: het gaat tussen Chris FroomeFabio AruRomain Bardet en Rigoberto Urán, waarbij de Italiaan van Astana nog kan rekenen op een ijzersterke Jakob Fuglsang. Het is alleen de vraag in hoeverre de Deen last heeft van de breukjes in zijn pols, opgelopen bij een val in de bevoorrading gisteren.

De topfavorieten op de Mont du Chat

Outsiders bij de klassementsrenners? Denk dan aan Daniel MartinSimon YatesNairo QuintanaLouis Meintjes en George Bennett. We mogen Alberto Contador nog aan dat rijtje toevoegen. Wie weet kan de Spanjaard toch nog iets.

Het rijtje aanvallers dat kan winnen is ook groot. Wat dachten we van bolletjestrui Warren Barguil, die enorm dicht bij de winst was in Chambéry? Op weg naar die stad in de Jura kreeg hij in de vlucht concurrentie van Bauke MollemaPrimoz Roglic en Tiesj Benoot. Reken ook maar op die namen vandaag. Wat kan Mollema nu blijkt dat Contador niet top is?

Zijn dit de favorieten voor de ritzege?

Andere namen die wellicht veel in beeld rijden vandaag: Jan 'Porno Jantje' BakelantsAlexis Vuillermoz en Lilian Calmejane

Genoeg winnaars mogelijk, wij tippen op landgenoot Bauke Mollema.

Bauke Mollema is Neerlands hoop vandaag

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto's: Cor Vos, Tour de France