Retro: Belkin en Omega Pharma–Quick-Step excelleren in onvergetelijke waaieretappe

In 2013 zorgde een knap staaltje tactiek voor een van de mooiste waaieretappes uit de geschiedenis van de Tour.

Retro: Belkin en Omega Pharma–Quick-Step excelleren in onvergetelijke waaieretappe

Het is misschien wel een van de mooiste waaieretappes uit de geschiedenis van de Tour de France. De dertiende etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond werd vooraf beschouwd als een lange, saaie rit. Niets bleek echter minder waar: een afspraakje van de Nederlandse Belkinploeg met de Belgen van Omega Pharma-Quick-Step zorgde voor een waar slagveld in de Val de Loire. 

De wind waaide flink in het vlakke binnenland van Frankrijk. Perfecte omstandigheden om hard door te trekken op de open stukken. Aan dat devies werd netjes voldaan door Omega Pharma-Quick-Step en Belkin. Keihard sleurden ze met al hun manschappen op kop van het peloton, dat dankzij de moordende zuidenwind al snel in diverse stukken brak.

Het echte geweld brak echter los op 87 kilometer van de streep. Valverde rijdt lek. De nummer 2 van het algemeen klassement ziet zijn concurrenten langzaam verdwijnen aan de horizon. Weg klassement. Aan de streep bedraagt zijn verlies liefst tien minuten. 

Wanneer op dertig kilometer voor de finish ook Christopher Froome de slag mist en in een achtervolgend groepje belandt, ziet de Tinkoff-Saxoploeg van Alberto Contador zijn kans schoon. Dankzij de Deens-Russische hulp werd de Britse geletruidrager op een dikke minuut gereden. De sprint aan de finish werd vervolgens naar verwachting succesvol afgerond door Mark Cavendish. En het duo Bau en Lau kon knap doorstomen naar respectievelijk de tweede en vijfde plaats in het algemeen klassement. 

Bekijk hier een samenvatting van de etappe.