HomeRetroRetro: Belkin en Omega Pharma–Quick-Step excelleren in onvergetelijke waaieretappe

Retro: Belkin en Omega Pharma–Quick-Step excelleren in onvergetelijke waaieretappe

In 2013 zorgde een knap staaltje tactiek voor een van de mooiste waaieretappes uit de geschiedenis van de Tour.

Het is misschien wel een van de mooiste waaieretappes uit de geschiedenis van de Tour de France. De dertiende etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond werd vooraf beschouwd als een lange, saaie rit. Niets bleek echter minder waar: een afspraakje van de Nederlandse Belkinploeg met de Belgen van Omega Pharma-Quick-Step zorgde voor een waar slagveld in de Val de Loire. 

De wind waaide flink in het vlakke binnenland van Frankrijk. Perfecte omstandigheden om hard door te trekken op de open stukken. Aan dat devies werd netjes voldaan door Omega Pharma-Quick-Step en Belkin. Keihard sleurden ze met al hun manschappen op kop van het peloton, dat dankzij de moordende zuidenwind al snel in diverse stukken brak.

Het echte geweld brak echter los op 87 kilometer van de streep. Valverde rijdt lek. De nummer 2 van het algemeen klassement ziet zijn concurrenten langzaam verdwijnen aan de horizon. Weg klassement. Aan de streep bedraagt zijn verlies liefst tien minuten. 

Wanneer op dertig kilometer voor de finish ook Christopher Froome de slag mist en in een achtervolgend groepje belandt, ziet de Tinkoff-Saxoploeg van Alberto Contador zijn kans schoon. Dankzij de Deens-Russische hulp werd de Britse geletruidrager op een dikke minuut gereden. De sprint aan de finish werd vervolgens naar verwachting succesvol afgerond door Mark Cavendish. En het duo Bau en Lau kon knap doorstomen naar respectievelijk de tweede en vijfde plaats in het algemeen klassement. 

Bekijk hier een samenvatting van de etappe.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...