Adriano Malori beëindigt profcarrière

De Italiaanse tijdrijder kan na zijn val in de Tour de San Luis van 2016 niet meer op topniveau terugkeren.

Adriano Malori beëindigt profcarrière

Adriano Malori stopt met wielrennen. Dat maakte de Italiaanse renner van Movistar bekend op een persconferentie van de ploeg, tijdens de eerste rustdag van de Tour de France.

Malori viel tijdens de Tour de San Luis van 2016 bijzonder zwaar bij een massale valpartij. Hij liep hier traumatisch hersenletsel op. Na zes dagen kunstmatig in coma te zijn gehouden begon Malori aan een revalidatieproces. In september maakte hij al weer zijn rentree bij enkele wedstrijden, maar Malori wist deze koersen niet uit te rijden.

Geslaagd herstel

Ook dit jaar waagde de drievoudige Italiaanse kampioen op de tijdrit nog zijn kans in de Volta a Alentejo en Vuelta a Castilla y León. In deze koersen moest Malori eveneens al zeer vroeg de strijd staken. "Ik heb alles gegeven om opnieuw een professionele wielrenner te worden, maar de resultaten van dit jaar spreken boekdelen", spreekt Malori op de persconferentie. "Ik kan nog fietsen voor mijn plezier, maar koersen op topniveau zit er niet meer in voor mij."

Desondanks spreekt Malori over een geslaagd herstel na zijn gruwelijke val. "Een positieve conclusie van de afgelopen anderhalf jaar is dat het mogelijk is om te herstellen. Het is mogelijk om tegen de verwachtingen van de doktoren in te herstellen. Het is fantastisch dat ik met mijn verhaal andere mensen hoop kan geven."

Adriano Malori 2.0

Ondanks het feit dat Malori zijn loopbaan als renner afsluit is hij nog niet klaar met de wielerwereld. Malori: "Mijn levensdoel was om iets speciaals in het wielrennen te doen. Het is niet meer mogelijk om dat als renner te doen, dus ga ik het over een andere boeg gooien. Vandaag markeert de start van Adriano Malori 2.0."

De toekomstplannen van Malori liggen nog niet vast, maar het voormalige tijdritkanon weet al wel welke richting hij op wil. "Ik ben me al een maand aan het verdiepen in de wetenschap achter het wielrennen. Hierbij krijg ik veel steun van de Italiaanse wielerbond en Mikel Zabala en Manu Mateo, twee vrienden bij Movistar."

In zijn carrière won Malori onder meer een rit in de Vuelta en was hij rozetruidrager in de Ronde van Italië. In 2015 werd Malori nog vice-wereldkampioen tijdrijden. Hij moest in Richmond alleen de duimen leggen voor Vasil Kiryienka. 

Foto: Cor Vos