Tour de France: Aru maakt indruk op Planche des Belles Filles

Fabio Aru geeft op krachtige wijze een statement af op Planche des Belles Filles.

Tour de France: Aru maakt indruk op Planche des Belles Filles
  • Fabio Aru Fabio Aru

Fabio Aru heeft met een imponerende aanval de zege voor zich opgeëist op La Planche des Belles Filles. Daniel Martin en Chris Froome werden respectievelijk tweede en derde. De Brit is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Doordat de gediskwalificeerde Peter Sagan vanmorgen een statement uitbracht, werd het begin van deze Tourdag nog gedomineerd door de sprinters. Maar gaandeweg veranderde dat en werd de focus verlegd naar het klassement en de eerste echte klim van de Tour de France: La Planche des Belles Filles. Het beulswerk van BMC liet geen twijfel over: Richie Porte wilde de etappe winnen.

BMC reed vrijwel de gehele dag een strak tempo in het peloton. Dat was nodig ook, want de kopgroep bestond uit enkele absolute hardrijders. Namelijk Edvald Boasson Hagen, Dylan van Baarle, Mickaël Delage, Pierre-Luc Perrichon, Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Thomas Voeckler en Jan Bakelants.

Het achttal kreeg weinig ruimte van het peloton, oftewel BMC. Lang bleef de voorsprong schommelen rond de twee minuten, maar op een klimmetje van de derde categorie breidde de kopgroep haar voorgift enigszins uit. Aan de kop hadden Delage en verrassend De Gendt de rol inmiddels moeten lossen. BMC bleef ondertussen stoïcijns doorrijden, wat de voorsprong flink deed afnemen. Het was voor Gilbert en Bakelants het signaal weg te rijden van hun metgezellen voorin. De twee Belgen begonnen met een kleine voorgift op drie achtervolgers en zo'n 1.20 voorsprong op de klassementsmannen aan de slotklim.

Indrukwekkende Sky-trein

In het peloton namen Orica-Scott en Team Sky twee kilometer voor de slotklim het heft in handen. Het enorme tempo in het peloton zorgde ervoor dat de kansen van de koplopers teniet werd gedaan. Alle ogen konden dus gericht worden op de kopmannen. 

Zoals we gewend zijn de voorgaande jaren, nam Team Sky de leiding over het overgebleven peloton tijdens de eerste meters van de steile La Planche des Belles Filles. Een indrukwekkend treintje van Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve, Sergio Henao en Mikel Landa vormde zich voor kopmannen Geraint Thomas en Chris Froome. Met nog vier kilometer te gaan waren alle vluchters teruggehaald en verhoogde het Britse team het tempo. 

Met nog drie kilometer legde Nieve een enorm tempo op aan de favorietengroep. Voor Aru ging het echter niet snel genoeg, want de Italiaan drukte Sky met een krachtige versnelling de verdediging in. Op 1,5 kilometer van het einde koos Froome eieren voor zijn geld en ging zelf in de achtervolging. De enige die in eerste instantie meekonden waren Bardet, Daniel Martin en Porte. Vooraan was de vogel desondanks al gaan vliegen en kon Aru naar de zege soleren. 

Foto: Cor Vos