HomeNieuwsTour de France vandaag: 5 | Vittel - La Planche des Belles...

Tour de France vandaag: 5 | Vittel – La Planche des Belles Filles | 160,5 kilometer

De eerste bergrit in de Tour!

Op de vijfde dag komen de klimmers al aan bod in de Tour de France. Dat na alle consternatie rond de massasprint van gisteren. Mark Cavendish en Peter Sagan stappen niet meer op in Vittel, waarna een steile slotklim zal beslissen over de winnaar. We gaan naar La Planche des Belles Filles. Parijs is nog ver, maar hier kun je de Tour al verliezen.

Streek

In Vittel, een bescheiden dorpje in de Vogezen, draait alles om bronwater. Zowel om te drinken als om in te drijven. Zo kent u ongetwijfeld ook de Thermen van Vittel, net als het prachtige Hotel de Ville, wat natuurlijk
geen hotel is, maar de Franse benaming voor het gemeentehuis.

Vanuit Vittel trekken we de Vogezen in.

La Planche des Belles Filles is een bijna 1200 meter hoge bergtop in de Vogezen. Bovendien staat het bekend als het enige skiresort in de Haute- Saône. Het is in die streek dan ook de hoogste bergtop.

Voor het verhaal achter de naam gaan we terug naar de zeventiende eeuw, naar de Dertigjarige Oorlog om precies te zijn. Het verhaal gaat dat toen Zweedse huurlingen deze plek bezetten jonge meisjes uit Plancher-les-Mines naar deze berg vluchtten. Ze pleegden namelijk liever zelfmoord dan dat ze ten prooi
vielen aan deze Zweedse barbaren. Zo sprongen ze van het plateau (La Planche) op de top van de berg in een eronder gelegen meer, dat voortaan het Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes) heet.

Parkoers

Als een grote ronde een nieuwe aankomst bergop vindt, kan de organisatie er niet omheen om deze
aankomst – mits succesvol – in de eerstvolgende jaren vaker terug te laten komen. Zo ook met La Planche des Belles Filles. Als het peloton het dorp Vittel heeft verlaten, met natuurlijk genoeg water op voorraad, trekt het de Vogezen in. Niet voor een zware etappe, maar wel voor een etappe met een zware aankomst.

Het venijn in de staart.

De eerste aankomst bergop brengt altijd een beetje mysterie met zich mee. Welke favoriet vergeet zijn
wekker te zetten en is niet op afspraak? Gaat Chris Froome al in de eerste bergrit weer de Tour de France beslissen? De Brit heeft alvast goede herinneringen aan La Planche des Belles Filles. Vijf jaar geleden kwam de Tour er voor het eerst aan en was het de Brit die voor het eerst aan het grote publiek liet zien wat hij kon.

Beklimmingen

Km 107,5: Côte d’Esmoulières (2,3 kilometer aan 8%) 3de categorie
Km 160,5: La Planche des Belles Filles (5,9 kilometer aan 8,5%) 1ste categorie

De loodzware slotklim.

Favorieten

Zoals in iedere bergrit zijn er twee scenario’s die voor de hand liggen: of de klassementsrenners strijden voor de zege, of de vluchters. De klimmers zijn namelijk niet zo eerzuchtig als de sprinters en durven nogal eens een kans te laten schieten.

Gaat het wel tussen de grote mannen, dan zijn Chris Froome en Richie Porte topfavoriet. De Brit en Australiër kunnen goede adelbrieven voorleggen. Froome omdat hij ieder jaar de eerste bergrit van de Tour de France benut om de tegenstander (mentaal) al kansloos te maken, Porte omdat hij dit jaar het beste presteert bergop.

Gaan we een tweestrijd tussen Porte en Froome zien?

Concurrentie krijgt het Angelsaksische duo van onder anderen Nairo Quintana. Maar is de Colombiaan hersteld van zijn inspanningen in de Giro d’Italia? Een grote vraag, net als bij Alberto Contador. In Longwy reageerde hij niet indrukwekkend op de versnelling van Porte. Kan de Spanjaard het allemaal nog wel bij houden? Wie wel imponeerde in Longwy was Daniel Martin. De Ier vindt hier een klim op zijn maat.

Een gevaarlijke tandem is die van Astana, met Jakob Fuglsang en Fabio Aru. Zo bleek ook in het Critérium du Dauphiné, gewonnen door de Deen. Aru is als Italiaans kampioen gebrand op een goede prestatie.

Zij hebben de sleutel tot oorlog in handen deze Tour.

Romain Bardet werd vorig jaar tweede in de Tour en dat kwam vooral door zijn prestaties bergop. Hij reed een zeer degelijke tijdrit in Düsseldorf en wil meteen toeslaan. Een hele rij semi-favorieten volgt dan: Louis MeintjesEsteban Chaves en Simon YatesRafal MajkaAndrew Talansky en Rigoberto Urán horen bij die namen.

Slaat Romain Bardet meteen toe bergop?

Aan de andere kant heb je de vluchters die voor de zege kunnen gaan. Vanuit Nederlands oogpunt is vooral die optie interessant, met Robert Gesink als vooruitgeschoven naam. De Condor van Varsseveld kondigde het in onze Tour-special al aan: “Ik ga aanvallen!” We zijn benieuwd.

Wieler Revue tipt op La Planche des Belles Filles Chris Froome als ritwinnaar.

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Update Bahrain Victorious: opnieuw inval in hotel door politie

Bahrain Victorious kreeg vanochtend om 5.30 uur bezoek van de politie in het Deense...