Giro Rosa: Annemiek van Vleuten degradeert tegenstand in tijdrit; roze blijft voor Van der Breggen

Anna van der Breggen behoudt de roze leiderstrui.

Giro Rosa: Annemiek van Vleuten degradeert tegenstand in tijdrit; roze blijft voor Van der Breggen

De klimtijdrit in de Giro Rosa is gewonnen door Annemiek van Vleuten. In Sant'elpidio a Mare was de Nederlandse van Orica - Scott oppermachtig. Anna van der Breggen werd op veertig seconden tweede in de daguitslag, maar behield de roze trui.

De klimtijdrit bewaarde het zwaarste stuk voor het laatst. In de laatste kilometer wachtte de Strada Cocciari, een strook asfalt met een stijgingspercentage van maximaal dertig procent. Veel rensters vonder er zigzaggend hun weg naar boven. Het leek voormalig wereldkampioene tijdrijden Linda Villumsen minder te deren. De Nieuw-Zeelandse zette met 28'12" een richttijd neer.

Toch bleek haar tijd verre van voldoende voor de winst in de klimtijdrit. Achtereenvolgens nemen onder andere Hannah Barnes (Canyon - SRAM), eerder deze week al winnares van een massasprint, de Cubaanse Arlenis Sierra (Astana) en Amanda Spratt (Orica - Scott) de plek op de hot seat over. Toch worden ook zij gedegradeerd door de uiteindelijke winnares van de tijdrit.

Van Vleuten pakt kostbare tijd terug

Annemiek van Vleuten, die gisteren in de waaieretappe naar Occhiobello veel tijd verloor op rozetruidrager Anna van der Breggen, liet onderweg de beste tussentijd noteren. En ook in het tweede deel van de klimtijdrit hield de Nederlands kampioene tijdrijden stand. Ze legde de  een tijd van 25'29" op de tabellen, bijna twee minuten sneller dan haar haar Australische ploeggenote. 

De nummer twee van het algemeen klassement, Elisa Longo Borghini (Wiggle HIGH5) moest uiteindelijk 1'15" toegeven op Van Vleuten. Het is goed voor een derde plaats in de rangschikking. Van der Breggen doet het iets beter dan haar Italiaanse concurrente, maar moet op het 12,7 kilometer lange parkoers aardig wat tijd toegeven op Van Vleuten. Het verschil tussen de twee is op de meet 41 seconden.

Van der Breggen leidt ruim

Door haar overwinning schuift Van Vleuten weer op in het klassement. Ze passeert Megan Guarnier en haar achterstand op Anna van der Breggen is met vijf ritten nog voor de boeg geslonken tot 1'36". Longo Borghini staat op een minuut van Boels - Dolmans renster Van der Breggen tweede in de rangschikking.

Voor Van Vleuten is het haar tweede ritzege deze Giro Rosa. Eerder won ze al de tweede etappe tussen Zoppola en Mantereale Valcellina. Ook in die rit eindigden Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini op de plaatsen twee en drie.

Anna van der Breggen op de Strada Cocciari.

Morgen is Roseto degli Abruzzi de plaats van vertrek en aankomst. De 116 kilometer die op het peloton wachten zijn licht heuvelachtig.

Foto: Cor Vos