HomeNieuwsEindstreep: Imponerende Kittel, veldrijder Vermeersch kan het ook op de weg, Gatto...

Eindstreep: Imponerende Kittel, veldrijder Vermeersch kan het ook op de weg, Gatto wint in Oostenrijk

In de Eindstreep van vandaag: Marcel Kittel, Gianni Vermeersch en Oscar Gatto.

Vandaag in de Eindstreep: de zege van Marcel Kittel in Luik, veldrijder Gianni Vermeersch kan het ook op de weg, Oscar Gatto wint opmerkelijke proloog in Oostenrijk en Dylan Groenewegen kijkt terug op zijn vijfde plaats. 

Kittel imponeert in Luik

De etappe ging zoals te verwachten was. Een viertal, met als grootste naam Taylor Phinney, viel direct aan en kregen de ruimte van het peloton. Phinney mocht als beloning de bergtrui aantrekken. Hij wist nog lang vooruit te blijven met metgezel Yoann Offredo, maar het tweetal werd onder de vod teruggehaald. 

Lotto Soudal nam vervolgens het heft in handen, maar niemand kon echt een treintje opzetten. Het was ieder voor zich en uiteindelijk was het Marcel Kittel die duidelijk de beste was. Volgens plan ging het ook voor de Duitser niet, maar zijn topsnelheid van zeventig kilometer per uur was te hoog voor zijn concurrenten. 

Valverde succesvol geopereerd

Al na zeven kilometer was de Tour de France voor Alejandro Valverde voorbij. Hij viel en moest met een gebroken knieschijf en sprongbeen de strijd staken. Afgelopen nacht werd Valverde in het universitaire ziekenhuis van Düsseldorf geopereerd aan zijn kwetsuren.

Deze operatie is succesvol verlopen, meldde de renner zelf op Twitter. Het is nog niet bekend hoe lang Valverde uit de roulatie is. Naar alle waarschijnlijkheid fietst hij dit jaar echter geen wedstrijden meer.

Zijn ploeg Movistar spreekt over een lange strijd die hun pupil wacht. “Het wordt een van de zwaarste gevechten uit zijn carrière.” 

Reacties na vandaag

Winnaar Kittel: “Als ik eerlijk ben, liep het vooraf uitgestippelde plan helemaal fout. Ik kwam heel laat naar voren. Matteo Trentin reed helemaal links en ik werd op vijfhonderd meter van de finish aan de andere kant afgezet door Fabio Sabatini. Daarna moest ik alles alleen doen en van wiel naar wiel springen. Ik kwam nog vooraan en kon het afmaken.”

Nummer vijf Dylan Groenewegen: “Ik keek op het bord en toen was het nog 450 meter”, laat hij weten aan de NOS. “Ik besloot nog even te wachten, maar toen kwamen die anderen eroverheen. Dat is sprinten. Ik heb wel wat elleboogjes gehad vandaag, en ook uitgedeeld. Op het moment dat ik wilde aangaan in de sprint, kwam Greipel naast me rijden. Daardoor kon ik niet vol sprinten. Je ziet wel dat we als ploeg een stuk verbeterd zijn ten opzichte van vorig jaar. Dat geeft wel een goed gevoel, dus op naar de volgende sprints.”

De vallende Chris Froome: “Ik heb gelukkig geen blessures, alleen ben ik wat vel verloren aan mijn achterzijde. Dat hoort nu eenmaal bij koersen. We wisten dat het gladde omstandigheden waren en elke keer als je je nummer opspeldt weet je dat er een risico bestaat dat zoiets gebeurt.”

De schade bij Froome

Gianni Vermeersch wint Slag om Norg 

In Nederland stond er vandaag ook een interessant wedstrijd op het menu, namelijk de KOGA Slag om Norg. Lang leek de winst naar de kopgroep te gaan, maar er wist toch nog een groep van zes terug te komen in volle finale. 

Dennis Bakker, Jesper Asselman en Gianni Vermeersch reden weg in de laatste kilometers, de Belg bleek uiteindelijk sneller dan Roompot-renner Asselman. 

Klimproloog voor Oscar Gatto 

Er is vaak weinig aandacht voor de Ronde van Oostenrijk, omdat het altijd parallel loopt met de Tour de France. Toch staan er best wel goede renners aan de start, bijvoorbeeld Ilnur Zakarin, Pieter Weening, Miguel Ángel López en Martijn Tusveld. In de eerste etappe stond er een opvallend rit op het menu, namelijk een klimproloog van achthonderd meter. 

Het was Astana dat de klok sloeg, want ze wisten de eerste twee plekken te bekleden. Gatto ging er met de winst vandoor, terwijl López op een paar tienden strandde op de tweede plek. De beste Nederland was Pieter Weening op de negende plek. 

Van der Breggen blijft in het roze 

Een niet al te lastige dag in Italië voor leidster Anna van der Breggen. In de massaspurt in de Giro Rosa ging de zege naar de Britse Hannah Barnes. Ze bleef Lotta Lepistö en Kirsten Wild voor. 

Anna van der Breggen in het roze 

Foto: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel over rentree, Eli Iserbyt en dreigementen UCI: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Geraint Thomas over Chris Froome: ‘Hij misleidt zichzelf, om het beleefd te zeggen’

Geraint Thomas heeft een populaire podcast met zijn Geraint Thomas Cycling Club. Daarin zijn...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel over rentree, Eli Iserbyt en dreigementen UCI: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Bjarne Riis geniet van Jumbo-Visma: ‘Ze lopen ver voor op de rest’

Om aanbiedingen zat de Tourwinnaar van 1996 niet verlegen, vertelt hij in gesprek met...

Thibau Nys over scheiding ouders: ‘Weet nog dat ik met een klein hartje naar school ging’

In gesprek met Humo kijkt hij terug op die tijd. "Ik heb geen moeite...