Porte rijdt zich naar geel in Dauphiné: 'Komende dagen worden heel pittig'

De Tasmaniër verwacht nog een paar zware dagen in de strijd om de eindzege.

Porte rijdt zich naar geel in Dauphiné: 'Komende dagen worden heel pittig'

De ritzege zat er net niet in voor Richie Porte, maar de Australische klassementshoop van BMC nam vandaag wel de gele leiderstrui over van Lotto - Soudal renner Thomas de Gendt. 

"Het was echt een man-tegen-mangevecht vandaag", is de eerste reactie van Porte na afloop van de zesde rit van het Critérium du Dauphiné. Op de Mont du Chat werd de positie van de Tasmaniër veelvuldig aangevallen, maar hij hield keurig stand.

Ook in de pittige afzink van de kattenberg kwam Porte onder druk te staan. Chris Froome testte zijn voormalige ploegmaat in de bochtige afdaling, maar dat zorgde uiteindelijk niet voor tijdverschillen. "Ik keek niet uit naar de afdaling, dus ik ben erg blij dat ik ongeschonden door de dag ben gekomen." 

In de sprint om de dagzege komt Porte slechts luttele centimeters tekort op winnaar Jakob Fuglsang. "Het is jammer dat ik de rit niet kan winnen, maar desondanks ben ik dik tevreden met de dag van vandaag."

Met nog twee dagen koers voor de boeg heeft de troef van BMC een voorsprong van 39 seconden op Chris Froome. Dat is echter nog geen garantie dat hij op het eindpodium ook op het hoogste treetje zal staan. "De komende dagen worden heel pittig", weet Porte. "Maar ik heb er zin in, de vorm is goed en we hebben er het team voor om het karwei ook daadwerkelijk af te maken."

De Dauphiné gaat morgen weer verder met een zware bergrit. In Aosta wordt er afgevlagd voor een rit over 168 kilometer naar Alpe d'Huez. De col de Porte en de col de Sarenne zijn de voornaamste obstakels.

Foto: Cor Vos