Bauhaus pakt eerste zege voor Team Sunweb in Dauphiné

Thomas de Gendt blijft de leider in de Franse rittenkoers.

Bauhaus pakt eerste zege voor Team Sunweb in Dauphiné
  • Team DSM Team DSM
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt

De vijfde rit in het Critérium du Dauphiné ging naar Phil Bauhaus. In Mâcon schonk het Duitse sprinttalent Team Sunweb zijn eerste persoonlijke zege.

Na vier dagen Dauphiné reed Thomas de Gendt nog steeds aan de leiding. In de tijdrit was de Vlaming van Lotto Soudal niet uit het geel gereden, ook al had Richie Porte als winnaar een goede slag geslagen. Kind van de rekening was vooral Chris Froome, die een dikke halve minuut moest toegeven op zijn ex-ploeggenoot.

De vijfde etappe was de laatste vlakke rit voor een waanzinnig zwaar slotweekend. Tussen La Tour-de-Salvagny en Mâcon lagen wel zes gecategoriseerde beklimmingen, maar deze konden een massasprint normaal niet voorkomen. Koen Bouwman ging op pad om van zijn gelegenheidsbergtrui - in het bezit van de gele De Gendt - een echte bollentrui van hemzelf te maken.

In zijn jacht kreeg hij twee landgenoten mee. Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) slopen mee met de winnaar van de derde etappe. Ook de Franse aanvaller Julien El Fares van Delko Marseille Provence KTM sloot zich aan. Het viertal kon niet al te ver wegrijden bij het peloton.

De sprintersploegen aasden namelijk op de laatste kans voor snelle mannen in deze Dauphiné. Bouwman liet de andere aanvallers gaan eens hij alle te rapen bergpunten had gepakt, al snel moesten ook El Fares en Minnaard hun compagnon Van Baarle laten rijden.

Op ruim vijf kilometer van de meet was ook zijn verhaal uit. In Mâcon was vervolgens Phil Bauhaus de rapste.

Foto: Cor Vos