Eindstreep: Huldiging Dumoulin, plus Luik-Bastenaken-Luik en Critérium du Dauphiné

Wat gebeurde er allemaal op 31 mei?

Eindstreep: Huldiging Dumoulin, plus Luik-Bastenaken-Luik en Critérium du Dauphiné

Iedere dag zet de Eindstreep een streep onder het wielernieuws van de dag. Zo ook op 31 mei. Met vandaag in het nieuws: Tom Dumoulin, de Ronde van Luxemburg, Luik-Bastenaken-Luik en de de Dauphiné!

Dumoulin gehuldigd in Maastricht

Tom Dumoulin is vanavond gehuldigd in Maastricht. Dit ter ere van zijn eindzege in de Giro d'Italia, die de Maastrichtenaar afgelopen zondag op zijn palmares bij schreef. Hij werd onder meer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Om 19.00u vond de huldiging plaats op de Markt in Maastricht, waarna de winnaar van de roze trui in het Mosae Forum nog een persconferentie gaf. Ook Wieler Revue was hierbij aanwezig, later deze week zullen beelden van de persconferentie volgen.

Luik-Bastenaken-Luik weg uit Ans?

Vanaf 2019 zou de finish van Luik-Bastenaken-Luik zomaar weer in het centrum van Luik kunnen liggen en niet meer in Ans. Dat meldt La Dernière Heure. "De burgemeester Willy Demeyer is voor het idee, maar alles hangt af van organisator ASO", staat te lezen in het nieuwsbericht.

Sinds de jaren '90 ligt de finish op de Côte d'Ans, op de Rue des Français. Vanwege wegwerkzaamheden in het centrum van Luik kon destijds de aankomststreep niet getrokken worden in Luik zelf, waarna de organisatie zocht naar een aankomstlocatie even buiten het centrum.

Quentin Le Bussy, ecologisch raadgever van de gemeente Luik, zei het volgende over een eventuele terugkeer: "Deze koers is een cultureel erfgoed voor de hele stad. We moeten hem daarom terughalen naar het centrum van Luik om de interesse voor de stad te vergroten. We moeten daarin unaniem zijn en met het college van Luik een plaats vinden om de finish te leggen."

Burgemeester Willy Demeyer ziet een terugkeer naar het centrum wel zitten. "Als de ASO mij die vraag zou stellen, zou ik absoluut voor een terugkeer naar het Luikse centrum zijn."

Bardet en Contador kennen ploeggenoten Dauphiné

De selecties voor het Critérium du Dauphiné druppelen langzamerhand binnen. Kopman van AG2R La Mondiale is Romain Bardet, die de Tour de France zal voorbereiden. Vorig jaar werd de thuisrijder daar tweede achter Chris Froome.

Bardet kijkt uit naar de Dauphiné. "Ik heb sinds Luik-Bastenaken-Luik niet meer gekoerst. We hebben op een trainingskamp in de Sierra Nevada 1.300 kilometer gefietst en 27.000 meter geklommen", blikt de Franse klimmer terug op de maand mei.

"Het Critérium du Dauphiné is een belangrijke koers, de laatste krachtmeting voor de Tour", legt Bardet uit. "Vorig jaar werd ik in beide wedstrijden tweede achter Chris Froome, maar de Dauphiné had ik kunnen winnen. De Dauphiné geeft me de kans om te presteren en de vorm richting de Tour te verbeteren."

Alberto Contador is de kopman van Trek-Segafredo in het Critérium du Dauphiné. El Pistolero krijgt met Jesús Hernández, Markel Irizar en Haimar Zubeldia drie landgenoten mee naar Frankrijk.

De rest van de selectie bestaat uit de Japanner Fumiyuki Beppu, de Portugees André Cardoso, de Oostenrijker Michael Gogl en Belgische sprinter Edward Theuns. Het Critérium du Dauphiné begint aanstaande zondag en vormt met een tijdrit en drie bergritten - waarvan twee met aankomst bergop - voor velen de voorbereiding op de Tour de France.

Gaudin snelste in korte proloog Luxemburg

De ultrakorte proloog van de Ronde van Luxembourg is gewonnen door Damien Gaudin Op het bochtige, golvende, 2140 meter lange parkoers door de binnenstad van de hoofdstad blijft de renner van Armée de Terre met een tijd van drie minuten en 47 honderdsten het BMC duo Greg van Avermaet en thuisrijder Jempy Drucker nipt voor.

De Ronde van Luxemburg duurt nog tot en met komende zondag. De vorig jaar door Maurits Lammertink gewonnen etappekoers gaat morgen verder met een rit naar Bascharage. Daarin mag Gaudin zijn leiderstrui verdedigen.

Foto: Cor Vos