HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 21 | Monza - Milaan | 29,3 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 21 | Monza – Milaan | 29,3 kilometer

Wie wint de slottijdrit? En belangrijker: wie gaat er met het roze vandoor?

Het moet vandaag gebeuren voor de klassementsrenners. Vandaag is de laatste dag om de Giro d’Italia te winnen. Maar verlies ligt ook op de loer in de bijna dertig kilometer lange tijdrit. Wie wordt er vanmiddag aan het eind van de Corsa Rosa gekroond tot winnaar van de Giro? Kan Tom Dumoulin deze ronde binnenharken met een fabuleuze tijdrit?

Streek

Het parkoers van bovenaf.

In de regio Lombardije eindigt deze honderdste Giro, die vijftien van de twintig Italiaanse regio’s heeft aangedaan. Enkel Campanië, Lazio, Marken, Ligurië en Aosta vallen buiten de boot tijdens deze jubileumeditie. Milaan is voor de 76e keer sluitpost van een Giro, drie keer viel de eer te beurt aan Rome, Trieste en Verona, tweemaal aan Turijn en Florence en eenmaal vormden elf andere steden het decor van het slotstuk.

De Dom van Milaan vormt pas voor de negende keer het finishdecor van de Giro. De bouw van het pronkjuweel van de stad is begonnen in 1386 op wens van de toenmalig heersende Duca (hertog) Gian Galeazzo Visconti. In 1813 werd de laatste gevel voltooid op bevel van Napoleon.

Andere bekende, mooie en interessante plekken in het Milanese centrum: de overdekte passage Vittorio Emanuele II, het Scala theater en het Castello Sforzesca naast parken als de Giardini Pubblici, de openbare tuinen.

Parkoers

Ryder Hesjedal is de winnaar van de Giro van 2012.

Tekst: Ludo van Klooster
De afsluitende Giro-tijdrit was in 2012, toen Hesjedal Rodriguez in de slotrit uit de roze trui reed. Derde in het klassement eindigde de Belg Thomas De Gendt. De Italiaan Pinotti won de tijdrit en dat was maar goed voor de Italianen, want verder werd alleen zijn landgenoot Rabottini gehuldigd als winnaar van het bergklassement. Op het eindpodium met de eerste drie stonden alleen de genoemde buitenlanders.

Een licht aflopend parkoers.

De renners vertrekken voor de hoofdtribune op het wereldberoemde circuit van Monza, Na een ommetje over het circuit (waarschijnlijk net iets minder snel dan Max Verstappen) draaien de renners de openbare weg op. In één streep gaat het vervolgens naar de binnenstad van Milaan. Geen glorieuze binnentocht terwijl de winnaar van het roze aan een glaasje spumante lurkt, maar volle bak met het melkzuur dat uit de benen komt spatten.

Favorieten

Voor de dagzege zijn een hoop mannen aan te wijzen. Natuurlijk mag Tom Dumoulin niet vergeten worden. Het is echter maar de vraag hoe vermoeid hij is van drie weken strijden in het klassement. Heeft hij genoeg over om ook de tweede tijdrit te winnen? Het zal hem vermoedelijk weinig uitmaken, zolang de roze trui aan het einde van de rit maar om zijn schouders hangt.

Een kanshebber die zich iets minder heeft moeten inspannen om zijn klassement te redden is Jos van Emden. De tijdrijder van LottoNL – Jumbo raakte één dag voor het einde zijn kopman Steven Kruijswijk kwijt, en de tijdrit is de enige manier om de Giro goed af te sluiten. Reken dus maar dat de kale klasbak gebrand is op een goede klassering. De rechte wegen moeten hem ook zeker liggen.

Redt Jos van Emden de Giro voor LottoNL – Jumbo?

Toch is het niet alleen maar Nederlands bloed dat door de aderen van de favorieten stroomt. Ook een Vasil Kiryienka (Team Sky) wil graag nog even laten zien waar hij toe in staat is. En als de voormalig wereldkampioen het op z’n heupen heeft zijn er maar weinig renners die in zijn buurt komen.

Overige namen om in de gaten te houden: Svein Tuft, Marcin Bialoblocki, Luis Leon Sanchez, Tejay Van Garderen, Michael Hepburn en overige sterke tijdrijders. Bob Jungels is namens de klassementsrenners ook absoluut een gevaarlijke klant.

Gaat Tom Dumoulin ook na de tweede en laatste tijdrit het roze aantrekken?

Veel belangrijker dan de dagzege is natuurlijk de vraag: wie gaat er met de Maglia Rosa lopen? Op basis van resultaten in het verleden moet het kunnen voor Tom Dumoulin, zo weet ook commentator Daniel Lloyd. 

Maar uiteraard blijft dit koffiedik kijken. Alles zal afhangen van de vorm van de dag. Heeft Quintana vleugels gekregen omdat hij in het roze rijdt? Heeft Tom Dumoulin superbenen? En wat doen Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin? Kunnen die drie nog voor een daverende verrassing zorgen? Alles is mogelijk. Er zijn al gekkere dingen gebeurd in de geschiedenis van de Giro…

Hoe dan ook: degene die na deze etappe bovenaan staat in het klassement is de rechtmatige eigenaar van de felbegeerde Trofeo Senza Fine.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...