Retro: Adembenemend spannende ontknoping in Milaan

De Giro van 2012 wordt op de slotdag beslist. De strijd gaat tussen Joaquim Rodriguez en Ryder Hesjedal.

Retro: Adembenemend spannende ontknoping in Milaan

De Giro d'Italia van 2012 is misschien niet de meest memorabele ronde van Italië ooit. Toch viel er voldoende te beleven. Denk aan de prestatie van Matteo Rabottini, die in een zware bergrit de hele dag alleen vooruit rijdt, in de laatste hectometers wordt achterhaald door Joaquim Rodriguez, maar dankzij pure wilskracht toch nog de etappezege weet te pakken.

Maar het is ook de ronde die Thomas de Gendt een dag voor het bereiken van Milaan helemaal op z'n kop zet. Dankzij een gewaagde solo op weg naar de top van de Stelvio rijdt hij zich naar het eindpodium.

Een dag later, op 28 mei, wordt de Giro pas beslist. Net als morgen komt de tijdrit aan op het plein van de vermaarde Duomo. En ook de afstand komt redelijk overeen met de laatste inspanning van de Giro van 2017. Over een afstand van iets minder dan dertig kilometer wint Marco Pinotti de proef tegen de klok.

Toch kijken de wielerfans voornamelijk uit naar het duel om de eerste plaats. Het is spannend. Joaquim Rodriguez heeft een voorsprong van 31 seconden op Ryder Hesjedal, maar de Canadees is een betere tijdrijder. Rodriguez, winnaar van vele ritten maar nog nooit eindoverwinnaar van een grote ronde, moet de tijdrit van zijn leven rijden.

Toegegeven, Rodriguez rijdt behoorlijk goed voor zijn doen, maar toch wordt hem de roze trui aan het einde van de tijdrit afgenomen. Ryder Hesjedal heeft aan het einde van de rit 16 seconden voorsprong op de Spanjaard. 

Kijk hieronder nog eens naar de slotfase van die tijdrit.

Foto: Cor Vos