HomeRetroRetro: Adembenemend spannende ontknoping in Milaan

Retro: Adembenemend spannende ontknoping in Milaan

De Giro van 2012 wordt op de slotdag beslist. De strijd gaat tussen Joaquim Rodriguez en Ryder Hesjedal.

De Giro d’Italia van 2012 is misschien niet de meest memorabele ronde van Italië ooit. Toch viel er voldoende te beleven. Denk aan de prestatie van Matteo Rabottini, die in een zware bergrit de hele dag alleen vooruit rijdt, in de laatste hectometers wordt achterhaald door Joaquim Rodriguez, maar dankzij pure wilskracht toch nog de etappezege weet te pakken.

Maar het is ook de ronde die Thomas de Gendt een dag voor het bereiken van Milaan helemaal op z’n kop zet. Dankzij een gewaagde solo op weg naar de top van de Stelvio rijdt hij zich naar het eindpodium.

Een dag later, op 28 mei, wordt de Giro pas beslist. Net als morgen komt de tijdrit aan op het plein van de vermaarde Duomo. En ook de afstand komt redelijk overeen met de laatste inspanning van de Giro van 2017. Over een afstand van iets minder dan dertig kilometer wint Marco Pinotti de proef tegen de klok.

Toch kijken de wielerfans voornamelijk uit naar het duel om de eerste plaats. Het is spannend. Joaquim Rodriguez heeft een voorsprong van 31 seconden op Ryder Hesjedal, maar de Canadees is een betere tijdrijder. Rodriguez, winnaar van vele ritten maar nog nooit eindoverwinnaar van een grote ronde, moet de tijdrit van zijn leven rijden.

Toegegeven, Rodriguez rijdt behoorlijk goed voor zijn doen, maar toch wordt hem de roze trui aan het einde van de tijdrit afgenomen. Ryder Hesjedal heeft aan het einde van de rit 16 seconden voorsprong op de Spanjaard. 

Kijk hieronder nog eens naar de slotfase van die tijdrit.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...