Eindstreep: het wielernieuws van 23 mei

De zestiende rit van de Giro d'Italia was een pittige onderneming.

Eindstreep: het wielernieuws van 23 mei

De zestiende rit van de Giro d'Italia was een pittige onderneming.

Nibali wint eerste slag in Dolomieten

De winnaar van de etappe over de Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpas heet Vincenzo Nibali. De Haai van Messina tekent daarmee voor de eerste Italiaanse ritzege deze Giro.

Nibali rijdt in de laatste kilometers van de slotklim weg met Nairo Quintana, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin. In de afdaling moeten deze heren allemaal buigen voor het geweld van Nibali, die als enige nog bij vroege vluchter Mikel Landa komt.

In de finale speelt Nibali het slim. Landa gaat de sprint vroeg aan, maar de coureur van Bahrain Merida zet zijn wiel in de laatste bocht naast dat van de Spanjaard. Nibali passeert Landa op de streep, tot grote frustratie van de Sky-renner.

Voorsprong Dumoulin slinkt naar 31 seconden

Met nog een goede dertig kilometer te rijden in de 222 kilometer lange expeditie van Rovetta naar Bormio zet Tom Dumoulin zijn fiets langs de kant van de weg. De Limburgse troef van Team Sunweb moet zijn natuurlijke behoefte doen. Uiteindelijk verliest de Limburger twee minuten en tien seconden op Nairo Quintana. "Ik kon het echt niet langer ophouden", verklaart een zichtbaar balende Dumoulin in het flashinterview na afloop van de etappe.

Op Facebook geeft geeft Dumoulin later trouwens aan dat hij niet boos is dat er niet op hem is gewacht.

Cima Scarponi en Cima Coppi

De eerste hindernis van de dag is de Mortirolo, die na het overlijden van Michele Scarponi werd uitgeroepen tot Cima Scarponi. Luis Leon Sanchez (Astana) toont zijn benen op de beruchte beklimming en mag van de andere leden van de kopgroep als eerste bovenkomen. Een mooi gebaar.

Op de Stelvio is het Mikel Landa die als eerste het dak van de Giro (de Cima Coppi) aantikt. Hij verovert hierdoor ook de bergtrui.

Mikel Landa is als eerste boven op de Stelvio.

Twee-op-een-rij voor Marco Canola

Elders in de wereld wordt natuurlijk ook gekoerst. Zo pakte Marco Canola vandaag zijn tweede ritzege op rij in de Ronde van Japan. Ditmaal geen solo van vijftien kilometer, want de renner van Nippo - Vini Fantini verslaat nu Lucas Sebastian Haedo (UnitedHealthcare) en Ion Aberasturi (UKYO) in de sprint.

Dankzij deze overwinning verstevigt Canola zijn voorsprong in het algemeen klassement. De voorgift op de Spaanse Ion Aberasturi bedraagt vijftien seconden.

Foto: Cor Vos