HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 15 | Valdengo - Bergamo | 199 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 15 | Valdengo – Bergamo | 199 kilometer

Wie wint de mini Ronde van Lombardije?

De karavaan gaat vandaag in oostelijke richting van Valdengo naar Bergamo. Over een afstand van net geen tweehonderd kilometer wacht de renners een lastige finale. Wie gaat de rit pakken? Wieler Revue kijkt vooruit.

Streek

Hulde brengt de Giro vandaag aan Felice Gimondi, geboren en getogen in Sedrina, in de provincie Bergamo. Gimondi won in 1965 de Tour de France en zegevierde later driemaal in de Giro (1967, 1969, 1976). Ook de Vuelta van 1968 schreef Gimondi op zijn naam. De sympathieke Italiaan, nu 74 jaar, had zeker meer gewonnen als Eddy Merckx niet in het peloton had meegereden. Bij het verkennen van de finale van deze etappe in januari toen Kruijswijk dat op de fiets deed, sprak Wieler Revue Gimondi in de auto. De Italiaan noemt de naam van de Belg wel een keer of dertig zonder rancune, maar wel met een beetje spijt: “Eddy was gewoon sterker.”

‘Oostwaarts’ is het recept voor vandaag.

De etappe van vandaag vertrekt in Valdengo, dat gedomineerd wordt door een prachtig middeleeuws kasteel en ligt in de regio Piemonte. In Valdengo startte in 2014 de bergrit met het loodzware slot op de Montecampione bij het Iseo-meer. Vandaag hoeven de renners nog niet zwaar te klimmen. Dat zal in de laatste week anders zijn…

De finish is getrokken in Bergamo in de regio Lombardije, waarvan het oude gedeelte in de hoogstad schilderachtig is en omgeven door vijf kilometer stadsmuren. De renners gaan daar een paar kilometer voor het eind over de kinderkopjes. Beneden in Bergamo is de finish en voor de liefhebbers is het heerlijk shoppen. Voor de fietsliefhebbers is er een mooie winkel van Bianchi.

Parkoers

De eerste 150 kilometer zijn uiteraard niet helemaal vlak, maar echte moeilijkheden zitten er ook niet in. De finale is wel verraderlijk met dezelfde laatste vijftig kilometer als die van de najaarsklassieker Ronde van Lombardije. De laatste klimmen zullen renners prikkelen te ontsnappen op weg naar een mogelijke zege. Of krijgen we opnieuw strijd tussen de tenoren op de dag voor de rustdag?

De klimmen zijn absoluut lastig. Toch moeten de favorieten elkaar op die beklimmingen wel kunnen volgen. Maar, zoals u weet, zijn ook de afdalingen de regio Lombardije pittig. Misschien dat Nibali in de afdaling zijn concurrenten weer wat nerveuzer kan maken?

Het loont de moeite om de laatste kilometers nog iets beter te aanschouwen. De laatste klim is niet lang, maar voert wel door de smalle en vooral steile, met kinderkopjes geplaveide straten van Bergamo. Een slecht moment of een slechte plaatsing kan voldoende zijn voor een paar seconden tijdsverlies. Voor de heren van het klassement is het dus zaak om bij de les te blijven.

Zoals u kunt zien is het flink slingeren in de finale.

Favorieten

In het wielrennen heet dit een typische overgangsrit te zijn. Vandaag zijn de klassementsrenners misschien wel toe aan een rustig dagje, met de zware laatste week in het vooruitzicht. Dus de kans is groot dat ook nu een vluchter met de zege aan de haal gaat. Maar wie zijn grootste kanshebbers?

De naam Diego Rosa schiet direct te binnen. De Italiaan, die de kost verdient bij Team Sky, werd vorig jaar na een beklijvende finale tweede in de klassieker van de vallende bladeren. Ook momenteel zit Rosa in het peloton. Dus waarom probeert hij vandaag niet zijn gram te halen? Met de achterstand van een uur zal Tom Dumoulin zich weinig zorgen over hem maken. Hij kan dus gerust een minuut of acht voorsprong nemen op de rozetruidrager. In de finale zal het dan aan Rosa zijn om het karwei te klaren.

Diego Rosa kwam vorig jaar net tekort om te winnen in Bergamo.

Dat zal nog niet eenvoudig zijn, want Rosa zou weleens te maken kunnen krijgen met een sterk duo van UAE Team Emirates. Rui Costa en Valerio Conti lijken op aarde te zijn gekomen om in dit soort ritten om de zege te strijden. Conti was er deze Giro al dichtbij, maar in Peschici viel hij in de laatste kilometer. Lukt het nu wel?

Luis Leon Sanchez zal vermoedelijk eveneens weer in de kopgroep te vinden zijn. De Spaanse Astana-rijder wordt een dagje ouder, maar fietsen kan hij nog steeds, getuige zijn agressieve rijden gedurende deze Giro. Sinds het tragische overlijden van Michele Scarponi heeft de blauwe formatie van Alexander Vinokourov nog niet gewonnen, maar vandaag kan dat zomaar eens gebeuren.

Sanchez is zonder twijfel capabel om de rit te winnen.

Wie moet u nog meer in de gaten houden? Let in ieder geval op mannen als Giovanni Visconti, Michael Woods, Davide Villella, Dylan Teuns en Omar Fraile.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Israel-Premier Tech neemt maatregelen, renners en staf in neutrale outfit

Helaas laat de oorlog in Gaza naar aanleiding van de terroristische aanvallen van Hamas...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

📸 Evenepoel en Van der Poel samen op pad langs de Spaanse kust

De wereldkampioen en de Belgische kampioen vertoeven al enkele weken aan de Spaanse kust,...

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Meer zoals dit

Israel-Premier Tech neemt maatregelen, renners en staf in neutrale outfit

Helaas laat de oorlog in Gaza naar aanleiding van de terroristische aanvallen van Hamas...

Tom Pidcock heeft veldritprogramma rond, geen WK in Tábor

Vandaag maakte INEOS Grenadiers het volledige veldritprogramma van Tom Pidcock bekend. Meest opvallende: Hij...

Oliver Naesen: ‘De Lie wou mij bij Lotto-Dstny’

Naesen begint in 2024 aan zijn achtste seizoen bij de ploeg die straks Decathlon-AG2R...