Rit gemist: Dumoulin zorgt voor oranje feest in Noord-Italië

Tom Dumoulin won verrassend de veertiende etappe van de Giro d'Italia.

Rit gemist: Dumoulin zorgt voor oranje feest in Noord-Italië

Voor iedereen die onverhoopt de Giro die dag heeft moeten missen, heeft Wieler Revue tijdens deze drieweekse de rubriek 'Rit Gemist'. Zo leest u gewoon terug, wat er is gebeurd in Italië. 

Tom Dumoulin. Hij reed al in het roze na een formidabele tijdrit, en nu verstevigt hij zijn leiderspositie door de veertiende etappe op onwaarschijnlijke wijze te winnen. Na een spannende slotklim richting Oropa, bleek de Maastrichtenaar het meest constante ritme te kunnen aanhouden, en dat resulteerde in de overwinning. Quintana eindigde op veertien seconden. 

De Colombiaan die plek twee in het algemeen klassement bezet, probeerde door enkele demarrages Dumoulin onder druk te zetten. Maar de slimme Hollander bezweek niet onder Quintana's pressie. Geheel op eigen tempo knokte hij zich terug naar de Girowinnaar van 2014. In de sprint op de kasseitjes van Oropa spurtte Dumoulin Quintana zelfs nog ver uit het wiel: veertien seconden was de rekening. Ook Ilnur Zakarin was sterk en finishte in het wiel van Dumoulin op de tweede plaats.

Andere Nederlanders

Niet alleen Dumoulins prestatie was geweldig, ook Steven Kruijswijk vond langzaam maar zeker zijn vorm terug. Hij bleef lang aanhaken bij de kop van de koers en eindigde uiteindelijk op plek negen, net achter Nibali en Yates. 'Ik kon vandaag dieper gaan dan bij andere etappes. Ik voelde me echt beter.'

Bauke Mollema kende helaas een mindere etappe. De Groninger zakte van de derde naar de zesde plek in het algemeen klassement. Hij verloor 1'44'' op Dumoulin en eindigde op de 22plaats. Al aan het begin van de klim moest Mollema lossen. 

Bekijk hieronder een samenvatting van de etappe van vandaag: