HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 14 | Castellania - Santuario di Oropa | 131...

Giro d’Italia vandaag: 14 | Castellania – Santuario di Oropa | 131 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op de eerste Alpenetappe van de Giro d'Italia.

De Ronde van Italië duurt nog één dikke week. Vandaag wordt het startsein gegeven voor een spectaculaire slotweek, dwars door de Italiaanse Alpen. Een korte etappe staat op het programma, die nog platter is dan de rit van gisteren. Maar wanneer Biella is gepasseerd en de eerste Alpentoppen zich aandienen, barst het vuurwerk los. Oropa is de eindbestemming, in het zog van Pantani. 

Streek

De renners blijven vandaag in de regio Piemonte en tekenen de startlijst in Castellania, het geboortedorp van Fausto Coppi. Hij won vijf keer de Giro, twee keer de Tour en nog véél meer. Zijn imposante en lange solo’s – un Uomo solo al Comando , één man alleen aan de leiding – maakten hem tot een onvergetelijke held.

Pantani is de andere held van de dag. Op de slotklim leverde de kale klimmer in 1999 een huzarenstukje: in het begin van de klim moest hij door mechanische pech het peloton voorbij laten om met een spectaculaire achtervolging iedereen in te halen en te winnen.

Als Kruijswijk van tradities houdt, dan wint hij net als in 2015 de Pantanipremie. Toen was die prijs op de Mortirolo, vandaag op Oropa. Zijn ploeggenoot Enrico Battaglin kan hem de gouden tip geven. want hij won hier in 2014 de etappe naar het Santuario. De pelgrims komen hier voor het zwarte Madonnabeeld uit de derde of vierde eeuw dat uit het oosten is meegenomen bij terugkeer van de kruistochten.

Parkoers

Na enkele kilometers dalen vanuit Castellania valt de startvlag en rijden de renners tot de finale over vlakke wegen, ze steken na 24 kilometer de rivier de Po over, passeren Vercelli, het centrum van de rijstcultuur en pas vanaf km 103 gaat de weg omhoog. De echte slotklim van 11,7 kilometer begint in Biella en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%, met in het midden een piek van 13%.

Wilco Kelderman kent de klim, want hij toonde in de genoemde Giro van 2014 zijn talent. Hij eindigde in die Giro als zevende, maar ook Quintana kent de klim want hij won die ronde. De Colombiaan wil dit jaar Giro en Tour winnen net als Pantani als laatste renner deed in 1998. Vandaag kan hij vast oefenen om il Pirata te imiteren en dat is winnen in Oropa.

Favorieten

Het is vandaag de derde bergetappe. We weten dus in globale lijnen wie wel of niet goed is. Uiteraard toonde Nairo Quintana op Blockhaus zijn Colombiaanse klimmersbenen door een halve minuut weg te rijden. Maar op diezelfde klim imponeerden ook Thibaut Pinot en natuurlijk Tom Dumoulin, misschien nog wel meer dan Quintana. 

Die drie verdienen dus het predicaat ’topfavoriet’. Vlak daarachter komt Vincenzo Nibali, die dinsdag een redelijke tijdrit reed. Op Blockhaus moest Lo Squalo echter lossen, maar we weten allemaal dat Nibali zijn topvorm pas in de laatste week bereikt. 

Ook is het interessant wat Bauke Mollema kan verrichten op Oropa. De steile strookjes op de klim liggen de nuchtere Groninger wel, dus ook voor de huidige nummer drie van het klassement wordt het zaak om de roze trui proberen aan te vallen. 

De jonge Bob Jungels rijdt ook een goede Giro. Hij pakte de roze trui op de Etna, maar verloor die op de loodzware Blockhaus. In de tijdrit pakte hij weer wat tijd terug, waardoor hij zich nu op de zevende stek in het algemeen klassement bevindt. De ongerelmatigheid van de slotklim is niet voor hem gemaakt, maar wanneer de Luxemburger zijn eigen tempo aanhoudt, zit een verassing er goed in. 

De kopman bij AG2R is Domenico Pozzovivo. De thuisrijder heeft momenteel een achterstand van vier minuten op Dumoulin en zal dus niet van groot gevaar zijn, waardoor er bij Pozzovivo kansen liggen om ergens op de klim weg te rijden. Hij kent de klim nog van 2014, toen hij een sterke etappe reed. 

Adam Yates had een heleboel pech in deze Ronde van Italië. De jongeling die vooraf bestempeld werd als een gevaarlijke uitdager, werd halsoverkop onderuitgereden door een motor en verloor minuten. De tijdrit in Montefalco was al van groter kaliber en nu is het zaak voor de Brit om tijd terug te winnen op de andere klassementsmannen. 

De derde Nederlander die we opschrijven is Steven Kruijswijk. Jammer genoeg is zijn Ronde van Italië erg matig door valpartijen en andere pech. Gelukkig hebben we nog zijn beroemde derde week waaruit we enig vertrouwen kunnen putten. De roze trui in Milaan zit er niet meer in, maar Steven zou Steven niet zijn als hij niet zou proberen posities te stijgen. 

Wieler Revue tipt Vincenzo Nibali als etappewinnaar. 

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia, Red Kite Prayer

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Tsunami aan wielrenners op shortlist Sportman en Sportvrouw van het Jaar! (Al is een breakdancer een geduchte concurrent)

NOC*NSF maakte gisteren de shortlist voor het Sportgala 2023 bekend. Uit die shortlist maakt...