HomeRetroRetro: Oscar Gatto is beste stuiterbal in Tropea

Retro: Oscar Gatto is beste stuiterbal in Tropea

Op de korte klim naar Tropea lost Gatto zes jaar geleden alles en iedereen met een katachtige versnelling.

In ‘Retro’ blikt Wieler Revue elke dag terug op het roemruchte verleden van de wielersport. Vandaag gaan we zes jaar terug in de tijd.  

Op het routeprofiel is het niet meer dan een licht golvende beweging die de coureurs moeten maken. Een klein knikje. Maar renners en kenners die in 2005 Paolo Bettini hebben zien uithalen weten hoe laat het is. In Tropea, bijgenaamd La Perla del Tirreno, is het goed toeven voor menig Italofiel. De lokale gerechten zijn pittig, en dat kunnen we ook zeggen van de finale van de achtste etappe. 

Nerveus komt een gesloten peloton aan bij de voet van de 55 meter hoge beklimming, die op 1.950 meter van de streep begint. Kunnen de sprinters zich staande houden of krijgen we een uitval? Hoewel het tempo hoog ligt weten Petacchi, Cavendish en Kristoff erbij te blijven. Pas na de tweede en laatste haarspeldbocht licht één renner de hielen. Het is Oscar Gatto die namens zijn werkgever Farnese Vini ten aanval trekt.

Het nieuwjaarskind uit Montebelluna heeft een mooi gat als hij bovenkomt. Welke ploeg kan zijn sprinter nog in stelling brengen? Maar in plaats van een achtervolgende ploeg zijn we Alberto Contador in de tegenaanval!

In de laatste kilometer wordt Gatto niet meer achterhaald, hoezeer de Spanjaard ook z’n best doet. Aan het achterwiel van de juichende Gatto, intussen op de erelijst van diverse Italiaanse semi-klassiekers en Dwars door Vlaanderen, wordt Contador tweede. Op vijf seconden sprint Alessandro Petacchi, net als in 2005, naar plaats drie. 

Geniet hieronder nog eens van de beelden.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Mathieu van der Poel trapt niet de waardes die hij voor ogen had: ‘Vorm is beetje een vraagteken na Giro’

In gesprek met Sporza vertelde hij na afloop over de tijdrit, die hij als...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...