Retro: Oscar Gatto is beste stuiterbal in Tropea

Op de korte klim naar Tropea lost Gatto zes jaar geleden alles en iedereen met een katachtige versnelling.

Retro: Oscar Gatto is beste stuiterbal in Tropea
  • Oscar Gatto Oscar Gatto

In 'Retro' blikt Wieler Revue elke dag terug op het roemruchte verleden van de wielersport. Vandaag gaan we zes jaar terug in de tijd.  

Op het routeprofiel is het niet meer dan een licht golvende beweging die de coureurs moeten maken. Een klein knikje. Maar renners en kenners die in 2005 Paolo Bettini hebben zien uithalen weten hoe laat het is. In Tropea, bijgenaamd La Perla del Tirreno, is het goed toeven voor menig Italofiel. De lokale gerechten zijn pittig, en dat kunnen we ook zeggen van de finale van de achtste etappe. 

Nerveus komt een gesloten peloton aan bij de voet van de 55 meter hoge beklimming, die op 1.950 meter van de streep begint. Kunnen de sprinters zich staande houden of krijgen we een uitval? Hoewel het tempo hoog ligt weten Petacchi, Cavendish en Kristoff erbij te blijven. Pas na de tweede en laatste haarspeldbocht licht één renner de hielen. Het is Oscar Gatto die namens zijn werkgever Farnese Vini ten aanval trekt.

Het nieuwjaarskind uit Montebelluna heeft een mooi gat als hij bovenkomt. Welke ploeg kan zijn sprinter nog in stelling brengen? Maar in plaats van een achtervolgende ploeg zijn we Alberto Contador in de tegenaanval!

In de laatste kilometer wordt Gatto niet meer achterhaald, hoezeer de Spanjaard ook z'n best doet. Aan het achterwiel van de juichende Gatto, intussen op de erelijst van diverse Italiaanse semi-klassiekers en Dwars door Vlaanderen, wordt Contador tweede. Op vijf seconden sprint Alessandro Petacchi, net als in 2005, naar plaats drie. 

Geniet hieronder nog eens van de beelden.

Foto: Cor Vos