Giro d'Italia vandaag: 7 | Castrovillari-Alberobello | 224 kilometer

Wie pakt de zege in het meest sprookjesachtige decor van deze Giro?

Giro d'Italia vandaag: 7 | Castrovillari-Alberobello | 224 kilometer

De klassementsrenners lieten opnieuw een kans op de ritzege lopen. De lange vlucht hield het uit tot aan de streep, waarna Silvan Dillier medekoploper Jasper Stuyven versloeg. Vandaag is het waarschijnlijk weer tijd voor een sprint. De sprinters zijn immers wél gretig voor winst. En welke omgeving om te winnen is mooier dan het schitterende Alberobello?

Streek

Vanuit Castrovillari een voorstad van Cassano allo Ionio (met een kathedraal, die volgens de overlevering is gebouwd op resten van een tempel van Jupiter), gaat het vandaag langs de Ionische kust van de regio Calabrië. Na 65 kilometer rijden de renners een uur lang door de regio Basilicata - waar ze door het

geboortedorp (Policoro) van Domenico Pozzovivo rijden - om daarna nog ruim honderd kilometer af te werken in de regio Apulië. Deze regio is de grootste producent van olijfolie in Italië.

Finishstad Alberobello is beroemd om zijn karakteristieke cirkelvormige huizen. De zogeheten trulli hebben kegelvormige daken en ronde muren die zonder cement zijn gebouwd. Il Trullo Volante was de bijnaam van oud-renner en klimmer Leonardo Piepoli omdat zijn ouders uit Alberobello kwamen. Zij emigreerden naar Zwitserland voor werk, Leonardo werd geboren in La Chaux-de-Fonds. Het einde van zijn carrière kwam er toen hij samen met ploeggenoot Riccardo Riccò tegen de dopinglamp liep in 2008. Voor Alberobello hoeft dat geen nare nasmaak te geven bij een bezoek, het is een schitterend stadje dat sprookjesachtig aandoet.

De route naar Alberobello.

Parkoers

Na bijna dertig kilometer heuvelafwaarts richting de Ionische Zee rijden de renners over de vlakke kustweg tot ze na kilometer 130 het binnenland in gaan om bij Massafra aan de klim van de dag te beginnen. Op de Bosco delle Pianelle biedt een natuurreservaat van 1250 vierkante meter ruimte voor rust, tripjes en picknickplekken tussen de wilde orchideeën. De renners kunnen ook rust nemen, want er zijn slechts 400 hoogtemeters te overwinnen.

Na de afdaling is er nog 70 kilometer te gaan over heuvelachtig terrein die geen grote verschuivingen in het klassement zullen geven.Er zijn wel mogelijkheden voor aanvallers maar waarschijnlijk zijn die in Alberobello bijgehaald om te sprinten voor de zege. De winnaar zal in de Giro-annalen als eerste bij deze

plaatsnaam staan, want Alberobello debuteert als etappeplaats.

De finale is zeer bochtig en heuvelachtig. Haarspeldbochten, tunnels en daarna in een rechte lijn richting de zwavelbaden. In de laatste kilometer liggen stukken van 10%. Dat wordt smullen.
Andiamo!

Favorieten

Het rijtje sprinters heeft u al vaker van ons gehad. Let daarom vooral op de volgende namen: Caleb EwanFernando Gaviria en André Greipel. Uitdagers? Phil BauhausSam BennettJakub MareczkoSacha Modolo en Giacomo Nizzolo. Outsiders? Ryan GibbonsKristian Sbaragli en Jasper Stuyven.

Zien we Gaviria voor de derde keer winnen?

Wieler Revue tipt André Greipel als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia, Touringclub