HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 2 | Olbia - Tortolì | 208 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 2 | Olbia – Tortolì | 208 kilometer

De tweede etappe van de Giro in z'n volledigheid besproken.

Vandaag staat etappe 2 van de Giro d’Italia op het programma, een heuvelachtige rit met finish bergafwaarts. We zijn nog steeds op Sardinië, de zon schijnt er, hoge temperaturen, dus alles lijkt erop dat het weer een prachtige Girodag wordt!

Streek

De vertrekstad van de tweede etappe is Olbi, met zijn schitterende boulevard en zijn stranden aan het koraalheldere, azuurblauwe water kent een lange geschiedenis. In en rond de stad herinneren nog vele bezienswaardigheden aan de historie van de stad, zoals de Heilige Put uit het bronzen tijdperk, de Punische Muren van 350 vóór Christus, het Romeins aquaduct uit de tweede eeuw ná Christus, de uit graniet opgetrokken basiliek San Semplicio uit de elfde eeuw, het kasteel van Pedres van rond 1300 en de San Paolo kerk van de achttiende eeuw.

Wanneer al deze bezienswaardigheden hun aandacht hebben gekregen, vertrekt het Giro-circus vanuit Olbia het heuvelachtige binnenland in en gaat vervolgens zuidwaarts naar Nuoro, na 114 km. Nuoro is voor de natuurliefhebber een oase in de groene vallei van Monte Ortobene, de berg van het goede fruit. Feestgangers kunnen er het best terecht eind augustus bij de sagra, oftewel het dorpsfeest dat de ingezetenen wijden aan de Verlosser. Muziekliefhebbers kunnen ook begin september terecht voor het jazzfestival. Na nog een klim, de Genna Silana, gaat ieder weer terug naar de kust, om in de oostelijke kustplaats Tortolì te finishen.

De kathedraal van Santa Maria delle Neve in Nuoro

Parkoers

Het heuvelachtige parkoers met de twee klimmen voor de bergprijs zal de strijdlustigen wakker schudden, op weg naar roem en eerzucht, maar de laatste veertig kilometer gaan voornamelijk bergafwaarts naar Tortolì. Er is dus wel een groepsspurt te verwachten.

Tortolì ziet de Giro in deze honderdste versie voor het eerst finishen in haar binnenstad. De lange heuvelachtige afdaling kan zeker gevaar opleveren voor de klassementsrenners. Die zullen derhalve attent voorin moeten koersen en het geluk moeten hebben dat er geen valpartijen zijn in de talloze bochten. Het is Steven Kruijswijk twee jaar geleden gebeurd dat ie in een dergelijke etappe in de eerste week acht minuten verloor. Vorig jaar bleek de Brabander ervan geleerd te hebben, kunnen ook Mollema en Dumoulin hun klassementsaspiraties behouden?

Favorieten

Het parkoers kan flink heuvelachtig genoemd worden. Toch zijn die hoogtemeters, 2500 in totaal, dusdanig verdeeld dat de sterkere sprinters niet gauw in gevaar zullen komen. Mits er geen renners met aanvalslustige plannetjes in het peloton zitten natuurlijk, want het is algemeen bekend dat een gat dichtrijden in een afdaling, een pak moeilijker is.

We moeten dus rekening houden met een breed rennersspectrum voor deze etappe. Allereerst het sprintersgilde. Van alle spurtkoningen maken Fernando Gaviria en Kristian Sbaragli de meeste kans. Maar ook Caleb Ewan kan een heuvel overleven en zullen we dus hoogstwaarschijnlijk zien meestrijden in de eventuele massasprint. 

Daarachter zien we het sterke blok van André GreipelGiacomo Nizzolo en Sacha Modolo. Ook zij kunnen bijbenen op een klimmetje, al zullen ze wel eerder moeten toegeven op de rest. Met een goede dagvorm zullen ook zij zeker in de voorste gelederen van het peloton te zien zijn.

Dan gaan we kijken naar de aanvallers. Bij de Bardianiploeg rijdt een pak renners rond die aanvalslustig zijn en een dergelijk parkoers prima kunnen verteren. Onder hen Enrico Barbin, een goede heuvelaar met een sterke sprint in de benen, getuige zijn zeventiende plek gisteren. Eerder dit jaar won hij al een vlakke etappe in de Tour de Langkawi. 

Nicola Boem won al eens een rit in de Giro. Na een lange, vlakke dag in de aanval haalde de kopgroep het nét voor het aanstormende peloton. Boem was de man die het lukte de rest van de kopgroep naar de tweede en volgende plaatsen te verwijzen. Kan ie dat kunstje vandaag herhalen?

Ook bij Cannondale zijn ze gebrand een rit te winnen. Het is weliswaar nog vroeg in de ronde, maar een goed begin is het halve werk, nietwaar? Davide Formolo kan een heuvelachtig parkoers als dit heel goed aan. Het zou Wieler Revue niets verbazen als hij vandaag als eerste over de aankomstlijn rolt. Een andere groene man? Davide Villella!

Verdere namen om de tweede Girorit te winnen, zijn: Maximiliano Richeze, Diego Rosa, Paolo Tiralongo, Maciej Paterski, Rudi Molard, Luka Mezgec, Pieter Serry, Enrico Battaglin, Omar Fraile, Filippo Pozzato en Lars Ytting Bak.

Wieler Revue tipt Kristian Sbaragli als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De kogel is door de kerk: Remco Evenepoel start in 2023 in de Giro d’Italia: ‘Ben al aan het verkennen’

Dat heeft de wereldkampioen woensdag wereldkundig gemaakt in een filmpje op sociale media. "Ik...

Video | Mountainbiker achtervolgd door keihard rennende beer

Onlangs maakten wij een artikeltje over een Nederlandse wielrenner die op de Veluwe naar...

Niels Albert verklaart hardloopsessie Van der Poel na cross in Hulst: ‘Zondag was trainingsdag, winnen was niet het grote doel”

Dat Van der Poel toch won, was volgens de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden enkel mooi meegenomen....

Schattige beelden! Primoz Roglic ‘stunt’ samen met zoontje Lev op de fiets

Gisteren vertelde Primoz Roglic dat hij toch wel door een diep dal is gegaan...

Meer zoals dit

De kogel is door de kerk: Remco Evenepoel start in 2023 in de Giro d’Italia: ‘Ben al aan het verkennen’

Dat heeft de wereldkampioen woensdag wereldkundig gemaakt in een filmpje op sociale media. "Ik...

Niels Albert verklaart hardloopsessie Van der Poel na cross in Hulst: ‘Zondag was trainingsdag, winnen was niet het grote doel”

Dat Van der Poel toch won, was volgens de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden enkel mooi meegenomen....

UCI voert nieuwe regels in voor het tijdrijden

Tijdens een UCI-congres dat plaatsvond in het Fairmont Hotel in Monaco, besliste de Internationale...