Eindstreep: de eerste etappe van de Giro d'Italia

Wat gebeurde er allemaal in de Giro d'Italia op vrijdag 5 mei 2017?

Eindstreep: de eerste etappe van de Giro d'Italia

Eindstreep zet ook in de Giro d'Italia al het nieuws op een rijtje.

Vandaag:

Pöstlberger blijft sprintend peloton voor in openingsetappe Giro

Lukas Pöstlberger is de eerste drager van de roze trui in de 100ste Giro d'Italia. De Oostenrijker bleef in Olbia het sprintende peloton voor.

De Giro d'Italia is van start gegaan op Sardinië. Dat gebeurde met een 203 kilometer lange etappe van Alghero naar Olbia, voornamelijk langs de noordkust van het Italiaanse eiland.

Voorafgaand aan de eerste etappe werd een minuut stilte in acht genomen uit respect voor de overleden Michele Scarponi. Daarbij stonden de renners van Astana op de voorste rij. Astana start met acht renners, omdat de overleden Italiaan aanvankelijk kopman zou zijn in zijn thuisland.

Op drie kilometer van de streep was het avontuur van de vluchters voorbij. Het werden chaotische slotkilometers in Olbia, door de bochtige finale. Lukas Pöstlberger ontsnapte aan de chaos en bleef alleen vooruit. Ewan werd in zijn zog als eerste sprinter tweede. Pöstlberger is de eerste Oostenrijker die ooit de roze trui draagt.

Alle truien voor Bora-Hansgrohe, Kruijswijk verliest kostbare tijd

Naast de roze, paarse en witte trui voor Lukas Pöstlberger kende Bora-Hansgrohe nog meer succes. Cesare Benedetti won onderweg alle drie de bergsprints en mocht zich achteraf in de blauwe bergtrui hijsen.

Bij Team LottoNL-Jumbo was het geen even groot feest. Kopman Steven Kruijswijk eindigde achter een gaatje in het peloton en moest dertien seconden toestaan op de andere klassementsrenners.

De Cauwer: 'Verwacht Dumoulin op podium Giro'

José de Cauwer denkt dat Tom Dumoulin op het podium gaat eindigen in de 100ste Giro d'Italia. Dat vertelde de Vlaamse Sporza-commentator tegen Wieler Revue. "Het wordt een interessante Giro d'Italia, het wordt sowieso wennen voor mij om niet in de commentaarcabine te zitten", aldus de ex-profrenner.

Wie wint de jubileumeditie? "Normaal gesproken staat er geen maat op Nairo Quintana. Maar ik zie Tom Dumoulin wel podium rijden." De kopman van Team Sunweb is één van de drie Nederlanders die voor een goede eindklassering in Italië gaat, samen met Steven Kruijswijk en Bauke Mollema.

Foto: Cor Vos