HomeRetroRetro: De doorbraak van Ilnur Zakarin

Retro: De doorbraak van Ilnur Zakarin

Niemand houdt in die Ronde van Romandië rekening met Ilnur Zakarin. Toch staat hij in 2015 op het hoogste podium.

Twee jaar geleden maakt het internationale wielerpubliek kennis met een 25-jarige Rus van Katusha, die inmiddels niet meer weg te denken is uit het internationale wielrennen.

Froome gaat ‘m winnen toch? Of Quintana? Nibali of Spilak zouden ook nog eens kunnen winnen. Maar niemand die voorafgaand aan de 69e Tour de Romandie zijn geld heeft ingezet op ene Ilnur Zakarin. Ben je mal.

Zakarin, die winter overgekomen van Rusvelo, rijdt de hele week al attent voorin. Maar in de voorlaatste rit, met aankomst op de klim naar Champex-Lac slaat hij toe. Hij lost de grote vedetten en wordt tweede achter Thibaut Pinot. Op het podium krijgt de Rus de gele leiderstrui om zijn schouders. Maar gezien de kleine verschillen tussen de klassementsmannen zijn er weinigen die Zakarin een kans geven. 

Al bij de start van de zeventien kilometer lange tijdrit in Lausanne lijkt het mis te gaan. Zijn het de zenuwen? Toch is de tussentijd van Zakarin meer dan prima. Hij heeft zelfs nog uitzicht op de ritzege. Maar die hoop vervliegt tweehonderd meter na het tussenpunt. Ketting eraf. 

Zijn Katusha-ploeggenoot Simon Spilak rijdt ondertussen een meer dan goede tijdrit. Hij wordt tweede achter Tony Martin, die niet geheel verrassend met overmacht de rit tegen het uurwerk wint. Maar Spilak lijkt in om de eindzege te pakken.

Maar dat is buiten Zakarin gerekend. De Rus weet zich knap te herstellen na het mechanische defect en wordt vlak achter Spilak derde in het dagklassement. Dat is ruim voldoende om de leidende positie het eindklassement te behouden.

In de Giro d’Italia die een paar weken later volgt wint Zakarin opnieuw. Op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari is hij de beste in heuvelachtige vluchtersrit.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Hoe heeft de KNWU dit gedrocht van een shirt goed kunnen keuren?

Fabio Jakobsen veroverde in München de, vind ik, schitterende 'sterrentrui' die sinds een aantal...

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.