Retro: Tsjechisch feestje in de Zwitserse Jura

Op 2 mei 2009 wint Roman Kreuziger de vierde etappe van de Ronde van Romandië.

Retro: Tsjechisch feestje in de Zwitserse Jura
  • Roman Kreuziger Roman Kreuziger

Vandaag precies acht jaar geleden zagen we Roman Kreuziger zegevieren in het Zwitserse Juradorpje Sainte-Croix. Het was de opmaat naar zijn eindoverwinning in de 63editie van de Ronde van Romandië.

In de vierde etappe van de Ronde van Romandië stond onder meer de Mauborget op het programma: 8 kilometer aan 7,8%. Een flinke opgave dus, zeker omdat dit de laatste beklimming voor de finish in Sainte-Croix was. Op dertien kilometer voor de finish vindt Kreuziger het welletjes en demarreert in het zog van de top van de klim. Dertien seconden sprokkelt hij in twee kilometer tijd; hierna volgt enkel nog een lichte afdaling richting de meet.

Maar zijn drie medevluchters blijken in de afdaling sneller te zijn. Van de voorsprong van dertien seconden is even later niets meer over en met z'n drieën stormen Rein Taaramäe, Vladimir Karpets en Roman Kreuziger op de finish af. Kessiakov kan niet meer aanhaken.

In de laatste stijgende kilometer probeert Kreuziger nogmaals weg te komen. In eerste instantie lijkt niemand hem te kunnen volgen, maar nét voor de finish kan Taaramäe alsnog aanhaken. De sprint is echter al gereden en Roman Kreuziger mag z'n handen opsteken in Sainte-Croix! 

Foto: Tim de Waele