Van den Broeck: 'Door blessures kan ik niet meer wat ik vroeger kon'

De Belg kijkt uit naar de Giro d'Italia in dienst van Steven Kruijswijk.

Van den Broeck: 'Door blessures kan ik niet meer wat ik vroeger kon'
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Blessures hebben de carrière van Jurgen van den Broeck in een andere richting gegooid.

Dat stelde de Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo tegenover Cyclingnews. Met name de kniebreuk in de Tour de France van 2013 - waardoor Van den Broeck in de zesde rit moest opgeven - was een domper voor de Belg.

"Ik ben hier gewoon om de ploeg bij te staan, dat is mijn rol nu", vertelde de Belg, die negen jaar geleden zijn doorbraak kende in de Giro d'Italia, over de Ronde van Romandië. "Ik heb mijn persoonlijke ambities opzij geschoven na veel pech de laatste jaren."

Valpartij

"Ik weet dat ik sinds mijn harde valpartij in 2013 niet meer de dingen kan die ik vroeger wel kan", ging Van den Broeck verder. "Maar ik kan mijn ploeggenoten nog steeds helpen. Ik heb nu minder druk, maar ik hou van de koers. Ik wilde de druk niet meer op mijn schouders nemen."

Wel was er in België nog altijd een hoog verwachtingspatroon, stelt de renner die overkwam van Team Katusha. "Maar ik wist dat het moeilijk werd om terug te komen op topniveau. Ik legde mezelf ook te veel druk op. Ik kon stoppen met wielrennen of mijn focus verleggen."

Giro met Kruijswijk

"Nu ga ik naar de Giro", is Van den Broeck hoopvol. "Daar moet ik belangrijk zijn voor Steven", duidt de Belg op kopman Kruijswijk. "Ik ben met hem op Tenerife geweest en doe hier nu koersritme op." 

In Tirreno-Adriatico viel de renner van Team LottoNL-Jumbo, in de Ronde van Catalonië was hij daarna nog niet fit genoeg. "Het trainingskamp heeft me geholpen. Ik kijk uit naar de Giro", besloot Van den Broeck.

Foto: Cor Vos