Luik-Bastenaken-Luik: Van der Breggen pakt triple

De Nederlandse was de beste in de eerste vrouwenversie van Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik: Van der Breggen pakt triple

Anna van der Breggen kroonde zichzelf tot winnares van de eerste vrouwelijke editie van Luik-Bastenaken-Luik. In Ans kwam ze net als in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl solo over de streep.

De eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen stond op de agenda. Met op het programma: 135 kilometer, met daarin de Côte de la Vecquee, Côte de la Redoute, Côte de la Roche-aux-Faucons, Côte de Saint-Nicolas en de aankomst in Ans.

Zoals vaker in de vrouwenwedstrijden kregen de koplopers die het vroeg probeerden niet echt veel ruimte. Alles kwam samen kort voor de eerste echte beklimming van de dag, de Vecquee. Daar werd de grote groep al vrij ver uit elkaar gereden. 

Op de Redoute gebeurde vrij weinig, waarna op de Roche-aux-Faucons een kopgroep van vijf ontstond. Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman-Pasio, Kasia Niewiadoma en Anna van der Breggen reden op de Côte de Saint-Nicolas af.

Waar Longo Borghini moest lossen op de Italiaanse helling, was het Van der Breggen die voor de triple wilde gaan. De Nederlandse van Boels-Dolmans reed snel weg van de concurrentie en won na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik.

Foto: Cor Vos