Eindstreep: wat gebeurde er op 16 april

Wat gebeurde er op 16 april 2017? Eindstreep somt het voor je op.

Eindstreep: wat gebeurde er op 16 april

Met Eindstreep zetten we letterlijk een streep onder de dag. Deze keer doen we dat voor 16 april.

Wat gebeurde er vandaag allemaal in en rond de Amstel Gold Race?

Van der Breggen wint teruggekeerde Gold Race voor vrouwen

Anna van der Breggen kwam als eerste over de streep in Berg en Terblijt en won de Amstel Gold Race voor vrouwen. Voor het eerst sinds 2003, destijds vond de derde editie plaats, was het weer tijd voor de Amstel Gold Race voor dames. Een langverwachte terugkeer van de Nederlandse klassieker voor vrouwen leverde strijd op.

Op de top van de Bemelerberg viel Van der Breggen solo aan. De olympisch kampioene, drager van de trui van Europees kampioene, sloeg een flink gat op de vijf andere koplopers. Die kwamen niet meer terug, waarna Van der Breggen de handen in de lucht kon steken. 

Van der Breggen kwam solo over de streep in Berg en Terblijt.

Van der Breggen: 'Belangrijk om Amstel Gold Race te winnen'

Anna van der Breggen won de teruggekeerde Amstel Gold Race voor vrouwen. Dat stemde haarzelf en de ploeg tevreden. "Het is erg belangrijk om deze wedstrijd te hebben gewonnen", deed ze achteraf haar zegje op de persconferentie. "Het is mooi dat Nederland er weer een belangrijke vrouwenkoers bij heeft en het is nog mooier dat ik de eerste nieuwe editie kon winnen."

De olympisch kampioene reed op de top van de Bemelerberg weg uit een kopgroep van zes. Haar eerste topresultaat van het jaar was het gevolg. "Het was het doel om niet te vroeg in de lente in vorm te zijn. Op die manier kon ik rond deze tijd een beter vormpeil hebben, met de voor mij belangrijkste koersen op de agenda."

beste in Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race was een prooi voor Philippe Gilbert. Op de vernieuwde route tussen Maastricht en Berg en Terblijt versloeg hij Michal Kwiatkowski in een sprint-à-deux.

Op de Kruisberg werden de debatten geopend door Tiesj Benoot. Een groep van acht - met als belangrijkste aanwezige Philippe Gilbert - sloeg een gat. De winnaar van vorig jaar Enrico Gasparotto ging boven op de Fromberg onderuit, samen met Roman Kreuziger.

Op de Keutenberg werd de schifting nog verder doorgevoerd. Michal Kwiatkowski reed naar de kop van de koers, Greg van Avermaet en Alejandro Valverde konden de aansluiting net niet maken. Zeven renners gingen de finale in. Naast Gilbert en Kwiatkowski waren Michael Albasini (Orica-Scott), Nathan Haas (Dimension Data), Sergio Henao (Team Sky), Ion Izagirre (Bahrain Merida) en José Joaquin Rojas (Movistar Team) erbij.

Rojas deed geen trap op kop, aangezien Valverde bleef achtervolgen. Op de Bemelerberg reden Gilbert en Kwiatkowski weg van de andere vijf koplopers. Ook Rojas was niet van de partij. De twee gingen sprinten om de zege, waarin Gilbert na een lange sprint de snelste bleek. 

Gilbert: 'Blij om mijn lievelingskoers te winnen'

Philippe Gilbert won op geweldige wijze de Amstel Gold Race. Hij versloeg Michal Kwiatkowski in een sprint voor de winst. De winnaar van Milaan-Sanremo ging de sprint vroeg aan. "Ik dacht dat ik geklopt was, maar het lukte toch. Ik ben blij met deze vierde overwinning in mijn lievelingskoers. Mijn doel was dit seizoen om één klassieker te winnen, maar ik heb er nu al twee te pakken", reageerde de Belgisch kampioen achteraf. 

Foto's: Cor Vos