Tour du Haut Var: Dumoulin klopt Frans kampioen in sprint bergop

Samuel Dumoulin schreef de eerste rit in de Tour du Haut Var op zijn naam. De Fransman nam de maat van Arthur Vichot in...

Tour du Haut Var: Dumoulin klopt Frans kampioen in sprint bergop

Samuel Dumoulin schreef de eerste rit in de Tour du Haut Var op zijn naam. De Fransman nam de maat van Arthur Vichot in de oplopende sprint.

Voor de echte volger van het wielrennen was het vorige week een beetje wennen geblazen. La Méditerranéenne stond namelijk niet meer op het programma en dus viel er een klein gat in de Franse koerskalender. Na de Ster van Bessèges was het de beurt aan de Tour du Haut Var om de Franse renners warm te maken voor het nieuwe seizoen.

Blikvangers in deze koers waren zij die ook in de eerste twee Franse wedstrijden prominent in beeld waren geweest. Arthur Vichot (winnaar van La Marseillaise) en Lilian Calmejane (primus in Bessèges) stonden aan de start. Het peloton in de tweedaagse koers in Zuidoost-Frankrijk had voornamelijk Franse ploegen aan het vertrek.

Aanval reikt ver

De eerste etappe was er een van honderdvijftig kilometer tussen Le-Cannet-des-Maures en Saint-Paul-en-Forêt, twee Scrabble-namen die veel punten op zouden leveren. In Saint-Paul-en-Forêt lag de streep getrokken na een korte fase bergop. Een drietal Fransen wist zich in het gezelschap van een Italiaan aan de kop te nestelen. Brice Feillu (Fortunéo-Vital Concept), Félix Pouilly (Roubaix-Lille Métropole) en Pierre Gouault (HP BTP-Auber 93) waren de Fransen, Marco Bernardinetti (Amore & Vita) de Italiaan van dienst.

De groep kreeg nooit meer dan twee minuten en toen de finale dichterbij kwam liet Bernardinetti zijn medevluchters achter. Hij kreeg gezelschap van Pierre-Luc Périchon (Fortunéo-Vital Concept). Ook Rémy di Gregorio (Delko Marseille Provence KTM), Alex Kirsch (WB-Veranclassic Aquaprotect), en Antoine Duchesne (Direct Énergie) sloten aan. De vijf hadden met het ingaan van de laatste tien kilometer nog een halve minuut voorsprong.

In de laatste kilometers kwam alles bergop bijeen, waarna de sprint een prooi werd voor Samuel Dumoulin. De renner van AG2R-La Mondiale versloeg Arthur Vichot.

Foto's: Cor Vos