Scotson kroont zich tot nationaal kampioen van Australië

Miles Scotson volgt Jack Bobridge op als Australisch kampioen. De jongeling van BMC sprong in de finale weg en soleerde...

Scotson kroont zich tot nationaal kampioen van Australië
  • Afbeelding van Miles Scotson Miles Scotson

Neoprof Miles Scotson heeft zichzelf een kick-start bezorgd bij BMC. Scotson is namelijk de nieuwe Australisch kampioen op de weg. De 22-jarige Scotson sprong op twee kilometer van het einde weg en verwees Simon Gerrans en Nathan Haas vervolgens naar plek twee en drie. 

Het kampioenschap in Australië kende een traditioneel koersverloop. Vroeg in de wedstrijd ontsnapte een groep van negen renners, met daarbij onder anderen Caleb Ewan, Lachlan Morton, Jay McCarthy en Luke Durbridge. Zij kregen de zegen van het peloton en fietsten een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bijeen. Toch mocht het negental nooit aanspraak maken op de zege in Buninyong.

Met nog dertig kilometer te gaan werden ze ingerekend en lag de wedstrijd weer volledig open. Aanvalspogingen van bijvoorbeeld Gerrans en Durbridge liepen op niets uit. Maar doordat de koers dusdanig hard werd gemaakt, bleven er wel nog maar vijftien renners over vooraan. Uit die groep was het Scotson die de slimste bleek. Bij de vrouwen was het Katrin Garfoot die als eerste over de streep kwam.

Naast de kampioenschappen in Australië werd er iets zuidelijker ook gestreden om de nationale titel. In Nieuw-Zeeland soleerde Joseph Cooper naar de overwinning. Hij hield uittredend kampioen Jason Christie en Dion Smith achter zich.

Foto: Cor Vos