Terpstra: "Iedereen wist wat ik van plan was"

Niki Terpstra was de beste Nederlander op het wereldkampioenschap in Qatar. Hij werd uiteindelijk negende. "Ik kreeg hel...

Terpstra: "Iedereen wist wat ik van plan was"

Niki Terpstra kreeg vandaag precies wat hij wilde. Bijna miste hij de slag, maar op het nippertje kon hij zich naar de eerste waaier rijden. In de slotfase probeerde de Noord-Hollander een gaatje te slaan, maar hij kwam niet weg. "Iedereen wist wat ik van plan was, dus dat was vrij voorspelbaar", zo zei hij bij de NOS. 

"Ik heb het twee keer geprobeerd, maar ik kreeg geen ruimte. Het viel even stil en riep ik naar Tom Leezer: 'ga maar.' In de groep voelde ik vervolgens dat het niet stilviel, waardoor ik doorhad dat het wel moeilijk zou worden." Terpstra is wel gewend met het rijden in de woestijn, want hij won al tweemaal de Ronde van Qatar. De plaatselijke rondjes waren echter niet naar de zin van de renner van Etixx-Quick Step. "Zoveel rondjes, dat was echt uitzitten. Ik had genoeg tijd om een tactiek uit te stippelen. Ik dacht even voor de sprint te gaan, maar dat was dan niet voor de podiumplekken geweest en voor een mooie notering was ik niet naar Qatar gegaan."

Het scheelde niet veel of Terpstra had helemaal niet voor de overwinning kunnen rijden, want bijna raakte hij niet in de eerste waaier. "Ik zat net achter de breuk. Een paar teamgenoten deden toen een ultieme inspanning om mij weer van voren te krijgen. Dat lukte. Dylan Groenewegen zat er ook bij, maar die kwam direct weer op de kant. Dan kun je het wel vergeten." Terpstra zou uiteindelijk finishen als beste Nederlander op een negende plaats.

Foto: Cor Vos