Sagan relaxed voor WK: 'Druk? Ik heb niets te verliezen'

Peter Sagan staat morgen voor een moeilijke missie: het verlengen van zijn wereldtitel. Toch voelt de Slowaak zelf geen...

Sagan relaxed voor WK: 'Druk? Ik heb niets te verliezen'
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan staat morgen voor een moeilijke missie: het verlengen van zijn wereldtitel. Toch voelt de Slowaak zelf geen druk in Qatar.

De Slowaakse alleskunner kan de eerste worden sinds Paolo Bettini in 2007 die zijn regenboogtrui inwisselt voor een nieuwe. "Ach, heel veel renners hebben het wereldkampioenschap twee keer gewonnen. Sommigen zelfs drie keer. Het zou niet historisch zijn", lachte de winnaar van de WorldTour-ranking op een persconferentie.

"Maar voor die wereldtitel ben ik wel hier. Ik ga mijn best doen. Je moet goed in vorm zijn, maar het is ook een beetje een loterij." Op de vraag wie de favoriet is in die loterij, was Sagan duidelijk: "Iedereen."

Hij weet nog niet wat hem beter lijkt te liggen: een harde koers, of een afwachtende koers. "Ik kan de toekomst niet voorspellen. Misschien is het voor mijn huidige vorm beter als ze de koers inkorten", lachte hij de vraag weg. "Maar, dat is altijd hetzelfde. Wie wint, zal altijd zeggen dat de koers perfect voor hem verliep. We zien het zondag wel."

Leegte in de woestijn

De uittredend wereldkampioen werd gevraagd naar de gebrekkige belangstelling in Qatar. "We leven in de 21ste eeuw. Iedereen heeft een televisie", wimpelde hij de kritiek af. "Ze kunnen het toch op televisie bekijken?"

De Slowaak praatte ook nog over zijn voorbereiding. Hij kwam bijvoorbeeld later naar Qatar dan de andere favorieten. "Ik wist niet waar ik kon trainen. En ik ben nooit thuis, dus ik wilde wel eens een tijdje in Monaco zijn." Hij had het over veel koersdagen dit jaar, veel reizen en dat hij zich ook in Monaco kon voorbereiden.

"Ik ben niet goed in die hitte", stelde Sagan over de weersomstandigheden. "Maar misschien gaat het wel regenen zondag", was hij weer nonchalant. "Het zal voor iedereen hetzelfde zijn. Als er wind staat, koersen we in de wind. Als het warm is, koersen we in de hitte. Iedereen heeft er kritiek op, maar we zien zondag wel wat er gebeurt."

Als afsluiter werd er nog gevraagd of Sagan onder enige druk staat om te winnen in Doha. "Nee hoor. Wat heb ik te verliezen?" "Een regenboogtrui", reageerde een journalist snel. "Ja, maar die heb ik al eentje", aldus de Slowaak. "Welke druk? Ik heb niets te verliezen."

Foto: Cor Vos